Aktuálně

17. 2. 201614:57

Vláda schválila novelu důchodového pojištění, penze porostou rychleji

Ve středu 17. února 2016 projednala vláda Bohuslava Sobotky novelu zákona o důchodovém pojištění, která by měla už od příštího roku zajistit spravedlivější navyšování důchodů. Kabinet schválil také finanční pomoc syrským uprchlíkům ve výši 15 milionů korun, či mandát pro premiéra na jednání Evropské rady.

Důchody porostou rychleji

Vláda schválila změnu systému valorizace penzí, které od ledna 2017 porostou rychleji, než umožňují současná pravidla. Podle novely zákona bude o valorizaci penzí rozhodovat vláda bez předchozího projednání v Poslanecké sněmovně. 

Novela zákona o důchodovém pojištění, kterou připravila ministryně práce a sociálních věcí Marksová a kterou dnes schválila vláda, nám od 1. ledna 2017 umožní zvýšit seniorům důchody formou vládního nařízení, a to nově až do limitu ve výši 1,7 %. Vláda tak dostane možnost vyhnout se situaci s velmi nízkou valorizací, kterou například v letošním roce přinesl stávající rigidní vzorec, zakotvený v zákoně,“ uvedl premiér Sobotka.

Vyšší valorizace penzí posílí sociální ochranu seniorů, z nichž je řada ohrožena chudobou. Koaliční vláda už od svého začátku prosadila řadu kroků na podporu seniorů. Patří mezi ně například plná valorizace penzí podle inflace, snížení DPH na léky či sleva na dani pro pracující důchodce.

ČR pomůže Turecku s přílivem uprchlíků

Vláda ve středu schválila dar turecké vládě v hodnotě 15 milionů korun. Finanční pomoc je určena syrským uprchlíkům z Aleppa, kteří prchají před ozbrojenými útoky do Turecka.

Považuji za důležité, aby naše pomoc v rámci migrační krize směřovala přímo do zasažených oblastí a míst, kde k válečným bojům dochází,“ uvedl předseda vlády Sobotka.

Premiér Sobotka se už na začátku února zúčastnil dárcovské konference v Londýně, kde za Českou republiku přislíbil pomoc ve výši 170 milionů korun. Jde o jeden z nejvyšších příspěvků ze zemí EU. Peníze půjdou na humanitární a zdravotní programy pro syrské uprchlíky v Turecku, Libanonu a Jordánsku.

Předseda vlády Sobotka seznámí ER se závěry mimořádného summitu V4

Na začátku jednání členové vlády schválili mandát pro premiéra Sobotku na jednání Evropské rady, která se uskuteční tento čtvrtek a pátek v Bruselu. Hlavními tématy jednání budou reformní požadavky Velké Británie a vývoj v oblasti migrace. Obě tato témata premiér Sobotka projednal s evropskými partnery jak na pondělním mimořádném summitu V4, kterého se zúčastnila i Makedonie a Bulharsko, tak v úterý s předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem.

Česká republika je přesvědčena, že Evropská unie je silnější s Velkou Británií, a proto je důležité ji udržet v EU. Z reformních požadavků je ovšem stále otevřená otázka sociálních benefitů a volného pohybu osob. V oblasti migrace představí premiér Sobotka na jednání Evropské rady závěry mimořádného summitu zemí V4, které jasně podpořily společné evropské řešení migrační krize, zejména rychlou a plnou implementaci Akčního plánu EU-Turecko. Ještě před začátkem Evropské rady se premiér setká se svým řeckým protějškem Tsiprasem, který se nemohl zúčastnit summitu V4.

Dalšími schválenými body středečního jednání vlády jsou Priority ČR v Evropské unii pro rok 2016, Strategie boje proti sociálnímu vyloučení na období 2016–2020 či Národní politika výzkumu, vývoje a inovací ČR na léta 2016–2020.