Aktuálně

20. 2. 20160:15

Premiér Sobotka: ČR společně s V4 přispěla k úspěchu jednání o reformních požadavcích Velké Británie

Lídři EU uzavřeli v Bruselu dohodu o britských reformních požadavcích v souvislosti s plánovaným referendem o setrvání Velké Británie v EU. Komplexní dohoda obsahuje garance pro nečlenské státy eurozóny, ustanovení pro zlepšení konkurenceschopnosti Unie, upřesnění výkladu „stále užšího svazku mezi národy Evropy“, nový mechanismus zapojení vnitrostátních parlamentů a nová ochranná opatření v oblasti sociálních dávek.

Předseda vlády Bohuslav Sobotka přijel na jednání, aby podpořil setrvání Velké Británie v EU a zároveň s cílem aktivně hájit zájmy České republiky a Visegrádské skupiny. „Evropa projevila obrovskou vůli pokračovat jako silné společenství,“ uvedl premiér po jednání.

Hlavní prioritou ČR byla nutnost zachování svobody pohybu pracovních sil a nediskriminace občanů ČR. V průběhu dvoudenního jednání se podařilo v oblastech tzv. ochranného mechanismu a indexace přídavků na děti prosadit řešení, které ochrání zájmy Čechů pracujících v zahraničí.

Ochranný mechanismus umožní Velké Británii krátkodobě omezit pracovníkům z jiných členských států přístup ke specifickým nepříspěvkovým pracovním dávkám (in-work benefits). Spuštění tohoto mechanismu však bude muset schválit Rada EU a jeho maximální doba trvání bude omezena na sedm let.

Velká Británie dále požadovala zrušení vyplácení přídavků na děti těm pracovníkům, kteří pobývají v jiném členském státě, než ve kterém žijí jejich děti. „Díky společnému postupu států V4 se nám podařilo dojednat, že výše přídavků na děti bude pouze indexována podle úrovně členského státu, ve kterém dítě pobývá,“ řekl premiér na tiskové konferenci. Na občany, kteří již v zahraničí pracují, se toto opatření nebude vztahovat až do roku 2020. Schválená dohoda obsahuje rovněž garanci, že indexace nebude v budoucnu rozšířena na jiné sociální dávky.

Premiér Bohuslav Sobotka v průběhu summitu vedl celou řadu bilaterálních jednání. Setkal se s britským premiérem Davidem Cameronem, předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem, předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem, německou kancléřkou Angelou Merkelovou a dalšími premiéry zemí EU. Uskutečnilo se rovněž několik koordinačních schůzek předsedů vlád Visegrádské skupiny. Během dvoudenního vyjednávacího maratonu Bohuslav Sobotka zastupoval nejenom státy V4, ale desítku zemí, které měly obdobný zájem.

Schválený balíček vstoupí v platnost v případě pozitivního výsledku britského referenda. To by se mělo uskutečnit v červnu 2016.

 

ČR se společně se zeměmi V4 podařilo prosadit následující body dohody

Indexace dětských přídavků

Ochranný mechanismus