Aktuálně

22. 2. 201612:51

Premiér Sobotka jednal s premiérem Gruzie Kvirikašvilim o rozvoji vzájemného obchodu a spolupráci Gruzie s EU

Předseda vlády Bohuslav Sobotka jednal v pondělí 22. února 2016 ve Strakově akademii s předsedou vlády Gruzie Giorgim Kvirikašvilim, který je v České republice na dvoudenní oficiální návštěvě. Hlavními tématy jednání byly rozvoj vzájemného obchodu a spolupráce v oblasti investic, vztahy Gruzie s Evropskou unií a aktuální vývoj v regionu Jižního Kavkazu.

Předseda vlády Bohuslav Sobotka hovořil s premiérem Giorgim Kvirikašvilim o posilování spolupráce Gruzie s Evropskou unií v rámci programu Východního partnerství a přivítal pokroky Gruzie v oblasti vnitropolitických reforem.

Premiéři také diskutovali o implementaci Asociační dohody s EU, která vytváří předpoklady pro další prohubování česko-gruzínské obchodní spolupráce. V Gruzii existují pro české firmy příležitosti např. při modernizaci železniční infrastruktury a vozového parku hromadné dopravy, modernizaci vodních elektráren, dodávkách zemědělské techniky či v potravinářství.

Z mezinárodních otázek pak předsedové vlád hovořili o aktuálním vývoji v oblasti migrace, situaci v regionu Jižního Kavkazu či o konfliktu na východě Ukrajiny.

Gruzie s EU podepsala v r. 2014 Asociační dohodu, která předpokládá prohloubení politického dialogu s EU, pokračování reformního procesu za podpory EU a vytvoření zóny volného obchodu.

Gruzie je jednou z 10 prioritních zemí programu transformační spolupráce Ministerstva zahraničních věcí ČR, které podpořilo projekty nevládních organizací zabývající se např. rozvojem občanské společnosti, posilováním místní samosprávy či právy žen. V rámci tzv. twinningových projektů sdílí české instituce s gruzínskými partnery své zkušenosti např. v oblastech služeb zaměstnanosti či ochrany životního prostředí.

Předseda vlády Gruzie naposledy navštívil ČR v roce 2011. Poslední oficiální návštěva předsedy vlády ČR v Gruzii se uskutečnila v roce 2007.  Spolu s předsedou vlády Gruzie přicestoval místopředseda vlády, ministr pro ekonomiku a udržitelný rozvoj Dimitry Kumsišvili a ministr zemědělství Otar Daniela. Jednání byli v delegaci předsedy vlády ČR přítomni ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek a ministr zemědělství Marian Jurečka.