Aktuálně

24. 2. 201615:01

Opatření v boji proti nezaměstnanosti se daří plnit, zhodnotila vláda

Kabinet Bohuslava Sobotky se ve středu 24. února 2016 zabýval například plněním Aktivizačních opatření k řešení nepříznivé situace na trhu práce, ztransparentněním platebních účtů či mandátem pro ministra vnitra na jednání Rady spravedlnosti a vnitřních věcí.

Boj s nezaměstnaností

Vláda dnes projednala zprávu o průběžném plnění jednotlivých opatření, které mají přispět k řešení nepříznivé situace na trhu práce. V současné době se z 37 opatření úspěšně daří plnit naprostou většinu, 14 z nich je splněno zcela. Patří mezi ně například vylepšení systému investičních pobídek, zavedení kurzarbeitu, podpora přeshraniční pracovní migrace s využitím platformy EURES či zintenzivnění Aktivní politiky zaměstnanosti a další.

Jen od loňského ledna klesla nezaměstnanost ze 7,7 na 6,4 procenta. Celkem pokles představuje 88 788 osob. Takto nízkou nezaměstnanost měla ČR naposledy v roce 2008. V době nástupu vlády B. Sobotky činila míra nezaměstnanosti dokonce 8,6 procenta. Česká republika má dnes druhou nejnižší nezaměstnanost z celé Evropské unie a dlouhodobě patří mezi nejnižší v EU.

Vláda schválila materiál Aktivizační opatření k řešení nepříznivé situace na trhu práce na začátku listopadu 2014 na základě diskuze se sociálními partnery. Jeho plnění průběžně vyhodnocuje.

Transparentní platební účet

Ministr financí Andrej Babiš dnes členům vlády předložil novelu zákona o platebním styku. Ta má za cíl posílit pozici spotřebitele a přinést větší transparentnost a zpřehlednění podmínek při sjednávání platebních účtů. Podle novely by měl každý žadatel o účet před uzavřením smlouvy dostat přehled poplatků a další výpis poplatků každý rok vedení účtu.

Novela nadále stanoví, že základní platební účet bude muset být poskytnut za přiměřenou cenu, určuje maximální přípustnou výši tzv. mezibankovních poplatků a například sjednocuje terminologii.

Kabinet ve středu odsouhlasil také mandát pro ministra vnitra Milana Chovance na zasedání Rady pro spravedlnost a vnitřní věci, která se koná ve čtvrtek 25. února v Bruselu, či novelu zákona o ochraně přírody.