Aktuálně

8. 3. 201617:48

Premiér Sobotka ocenil brigádního generála Emila Bočka za jeho statečnost v bojích druhé světové války

Předseda vlády Bohuslav Sobotka se dnes, 8. března 2016 setkal ve Strakově akademii s brigádním generálem Emilem Bočkem. Premiér Sobotka poblahopřál generálu Bočkovi k jeho 93. narozeninám a při této příležitosti mu osobně poděkoval za hrdinské činy, které ve druhé světové válce vykonal v boji za svobodu a demokracii. Válečného veterána symbolicky ocenil medailí Karla Kramáře.

„Brigádní generál Emil Boček je hrdinou druhé světové války, který prokázal v bojích proti nacismu mimořádnou odvahu. Je pro mě čest, že jsem mu dnes mohl osobně za jeho hrdinské činy poděkovat, vyjádřit úctu a jako symbolické ocenění mu udělit medaili Karla Kramáře,“ uvedl předseda vlády Bohuslav Sobotka.

Brigádní generál Emil Boček

Brigádní generál Emil Boček je válečný veterán druhé světové války. V roce 1940 se zúčastnil bojů ve Francii a následně absolvoval ve Velké Británii pilotní výcvik a byl přijat do britského Královského letectva. Od roku 1944 sloužil jako pilot u československé 310. stíhací perutě. Generál Boček je držitelem mnoha vyznamenání a poct, jako je např. válečný kříž, medaile za chrabrost před nepřítelem nebo medaile za zásluhy II. stupně.

Medaile Karla Kramáře

Medaile Karla Kramáře je pamětní medailí udělovanou předsedou vlády jako poděkování za prokazatelné zásluhy o obnovu demokracie, práv a svobod člověka. Medaile byla vytvořena u příležitosti 90. výročí vzniku první československé vlády a pojmenována po prvním československém předsedovi vlády Karlu Kramářovi. Návrh medaile připravili Jiří Fidler a Jan Novák, výtvarně ji zpracoval akademický malíř Jindřich Žáček.

Premiér Bohuslav Sobotka udělil ve funkci předsedy vlády ČR již celkem tři medaile Karla Kramáře. V minulosti ji před generálem Emilem Bočkem udělil bývalé velvyslankyni Rumunska v ČR Daniele Gîtmanové a bývalému velvyslanci Rakouské republiky v ČR Ferdinandu Trauttmansdorffovi.