Archiv zpráv minulých vlád

11. 3. 201615:00

Druhý den pracovní návštěvy v Bavorsku vicepremiér Bělobrádek navštívil Centrum digitalizace a Centrum letectví a kosmonautiky

V rámci politické části druhého dne pracovní cesty se místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek sešel s místopředsedou frakce CSU v bavorském zemském sněmu Karlem Frellerem. Následně pak vicepremiér Bělobrádek navštívil Centrum digitalizace Bavorsko a společně s premiérem Sobotkou zahájili seminář k Česko-bavorské expertní konzultaci na téma spolupráce hospodářství a vědy. Na závěr dvoudenní návštěvy oba státníci zavítali do Centra letectví a kosmonautiky v Ottobrunnu.

S vedením Centra digitalizace Bavorsko jednal vicepremiér Bělobrádek o otázkách digitální ekonomiky a podpory digitalizace průmyslu. „Probíhá čtvrtá průmyslová revoluce, která zásadně změní tvář světové ekonomiky. Tady si nemůžeme dovolit zaspat, a proto bychom měli vytěžit maximum ze zkušeností sousedního Německa s jeho strategií Industrie 4.0 a realizace digitální strategie v oblasti výzkumu a vzdělávání,“ zdůraznil Bělobrádek. Centrum digitalizace Bavorsko se snaží propojovat podniky, vysoké školy a neuniverzitní výzkumná zařízení a prostřednictvím společných platforem pak podporuje inovace a vznik nových firem. „V České republice je takovou platformou Rada vlády pro konkurenceschopnost a hospodářský růst, jejíž vznik jsem inicioval v loňském roce. Této radě předsedám a jejími místopředsedy jsou ministr průmyslu a ministryně školství. Podobnou roli zastává také vládní Rada pro výzkum, vývoj a inovace. Jde nám především o propojení vzdělání, výzkumu s průmyslem a podniky,“ doplnil Bělobrádek.

Po návštěvě Centra digitalizace Bavorsko vicepremiér Bělobrádek s premiérem Sobotkou zahájili česko-bavorský seminář Průmyslové a obchodní komory Mnichov – Horní Bavorsko zaměřený na téma spolupráce v oblastech hospodářství, vědy a výzkumu.
Na závěr mezistátní návštěvy zamířili premiér s místopředsedou vlády do Centra letectví a kosmonautiky v Ottobrunnu u Mnichova. Ve výzkumném kampusu Ludwiga Bölkowa v Ottobrunnu působí řada institucí zabývajících se letectvím a kosmonautikou a sídlí zde také pobočka bavorského podnikatelského inkubátoru Evropské kosmické agentury ESA BIC.