Archiv zpráv minulých vlád

16. 3. 201613:14

echo24: Gayové a lesby mají právo adoptovat děti, navrhují Dienstbier s Pelikánem

Čeští zákonodárci se chystají prolomit další tabu ohledně práv homosexuálních dvojic. Po registrovaném partnerství možná zákon dovolí lidem žijícím v takovém svazku adoptovat dítě jejich partnera nebo partnerky. Novelu sepsali ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier a ministr spravedlnosti Robert Pelikán.

Dienstbier s Pelikánem navrhují novelizovat zákon o registrovaném partnerství v tom smyslu, že nově umožní gayům a lesbám osvojit si dítě, jehož biologickým rodičem je jeden z partnerů. O adopci druhým rodičem by podle představ ministrů rozhodoval ve všech případech soud. Jejich iniciativa řeší také situaci, když se partneři rozejdou.

Podle informací rezortu pro lidská práva žije už nyní v takových domácnostech kolem tisíce dětí. Vládním činitelům vadí, že jejich vztah s partnerem biologického rodiče nebyl zatím nijak právně ošetřen. Právě to chtějí Jiří Dienstbier a Robert Pelikán změnit.

„Cílem je, aby se druhý nebiologický rodič, který obvykle od narození o dítě pečuje a vyživuje jej, stal plnohodnotným rodičem se všemi právy a povinnostmi vůči dítěti (právo dítě zastupovat, rozhodovat o něm stejně jako biologický rodič, mít vyživovací povinnost, mít právo na styk s dítětem),“ řekla pro deník ECHO24.cz Olga Jeřábková z kabinetu ministra pro lidská práva.

Jenomže jejich novela konkuruje iniciativě skupiny poslanců. Vláda k ní nepřijala žádné stanovisko a její projednání odkládají zákonodárci už víc jak rok – od září 2014. Ministerská novela má tu výhodu, že její projednání možná bude mít přednost. „Snahou je, aby se to urychlilo,“ dodala Jeřábková.

Podle mluvčí kabinetu pro lidská práva se iniciativa Dienstbiera a Pelikána liší od té poslanecké pouze jen „legislativně technicky“. Obsahově je návrh stejný. Nicméně jestli novela má v parlamentu šanci na úspěch, není jasné. Strany nechávají na svých členech, jak budou hlasovat. Jednotní zůstávají v této otázce pouze lidovci, kteří jsou proti.

„Nepředpokládám, že zákon podpoříme. Podle nás není potřeba a je v rozporu s Listinou základních práv a svobod. To jsme řekli při prvním pokusu o jeho prosazení a trváme na tom,“ uvedl pro Právo šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Ústavní dokumenty podle něj preferují klasickou rodinu.

Registrované partnerství schválila poslanecká sněmovna před deseti lety. Nejtěsnější většinou 101 hlasu přehlasovala přehlasovala 15. března 2006 veto prezidenta Václava Klause. Osoby téhož pohlaví tak mohou v České republice uzavírat legální svazky od 1. července 2006. Do konce loňského roku tuto možnost využilo podle dostupných údajů 2174 dvojic, o oficiální svazek stojí víc gayové než lesby. Soužití zatím ukončily přibližně tři stovky párů.

...

Celý článek na: https://echo24.cz/a/iizte/gayove-a-lesby-maji-pravo-adoptovat-deti-navrhuji-dienstbier-s-pelikanem

echo24: Gayové a lesby mají právo adoptovat děti, navrhují Dienstbier s Pelikánem