Archiv zpráv minulých vlád

25. 3. 201612:09

Vicepremiér Bělobrádek zakončil návštěvu Floridy na univerzitě a podnikatelském semináři

Návštěvou University of Central Florida 24. března 2016 zakončil místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace svou pracovní cestu v USA.

Na univerzitě zaměřené na kosmický výzkum se vicepremiér setkal s vedením Fakulty optiky a fotoniky. Hovořili o propojení výzkumu s praxí a nastavení financování. Na fakultě totiž vzniklo přes 260 patentů a 26 spin-off a start-upových inkubátorů.

Spolu s předsedou Akademie věd ČR Jiřím Drahošem a rektorem Masarykovy univerzity Mikulášem Bekem jsme na Floridě představili potenciál českých univerzit a výzkumných institucí včetně nových center výzkumu a vývoje. Zájem ze strany amerických partnerů byl značný a věřím, že tato spolupráce nezůstane jen na papíře,“ komentoval vicepremiér jeden z cílů své návštěvy, podporu vědecké spolupráce.

Místopředseda vlády se také setkal s americkými investory na semináři o podnikatelských příležitostech v ČR. „Řada z vás nosí kontaktní čočky. A řada z vás má jistě ve svých počítačích antivirové programy AVG či Avast, které tvoří 25 % světového trhu. A dost možná jste také už někdy hráli počítačovou hru Mafia. Všechny tyto produkty vznikly v České republice. Vyspělému trhu máme co nabídnout,“ upozornil vicepremiér Bělobrádek americké byznysmeny.

Pracovní cesty se zúčastnili i zástupci českých firem z oblasti leteckého průmyslu, přesného strojírenství a ICT. Právě letectví, vyspělé technologie a herní průmysl patří mezi hlavní hospodářská odvětví Orlanda.

Cílem podnikatelské delegace bylo navázat na Floridě kontakty s tamními obchodními komorami a agenturami pro rozvoj podnikání a prezentovat ČR jako stabilní vyspělou ekonomiku pro zahraniční investice,“ uvedl viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Radek Špicar.