Aktuálně

30. 3. 201614:44

Premiér Bohuslav Sobotka odlétá do USA, na pozvání prezidenta Obamy se zúčastní Summitu o jaderné bezpečnosti

Předseda vlády Bohuslav Sobotka dnes, 30. března 2016 odlétá na pracovní návštěvu USA. Na pozvání prezidenta Spojených států Baracka Obamy se český premiér ve Washingtonu zúčastní Summitu o jaderné bezpečnosti (Nuclear Security Summit). Premiér navštíví rovněž státy Minnesota a Kalifornie, kde se setká s představiteli významných amerických obchodních společností, představiteli filmového průmyslu a zástupci českých inovativních podniků působících v USA.

Předseda vlády Sobotka se zúčastní Summitu o jaderné bezpečnosti ve Washingtonu ve dnech 31. 3. – 1. 4. 2016. Jedná se o závěrečný summit, který završí sérii tří předchozích setkání na vrcholné úrovni a zahájí přechod k trvalému mechanismu spolupráce, který bude dále rozvíjet agendu jaderné bezpečnosti na poli mezinárodních organizací.

Hlavním cílem summitů o jaderné bezpečnosti je posílit prevenci jaderného terorismu cestou účinného zabezpečení jaderného materiálu ve světě, a to jak na národní úrovni, tak pomocí efektivní a fungující mezinárodní spolupráce. Česká republika je účastnickou zemí summitů již od počátku této iniciativy v roce 2010.

„Problematiku jaderné bezpečnosti a prevence jaderného terorismu cestou účinného zabezpečení jaderného materiálu ve světě považujeme za velmi významnou. Vláda v této oblasti udělala řadu konkrétních kroků. Patříme mezi lídry v oblasti opatření na posilování jaderné bezpečnosti a můžeme nabídnout rozsáhlé zkušenosti i technická řešení. V minulých letech jsme takto poskytli podporu několika zemím střední a východní Evropy, včetně Maďarska, Polska, Ukrajiny či Srbska,“ uvedl předseda vlády Bohuslav Sobotka. „Naše výsledky v této oblasti nejlépe dokládá to, že podle nejnovější studie nezávislé organizace Nuclear Threat Initiative je Česká republika na šestém místě ze 152 sledovaných zemí v oblasti zajištění jaderné bezpečnosti,“ dodal premiér.

Poslanecká sněmovna aktuálně projednává vládní návrh nového Atomového zákona, který reaguje na aktuální vývoj v oblasti jaderné bezpečnosti, včetně hrozeb a nakládání se zdroji.

Česká republika je jednou z prvních zemí, které ze svého území kompletně odstranily vysoce obohacený uran, za což bude spolu s dalšími 16 zeměmi oceněna v rámci Summitu o jaderném průmyslu, který se ve Washingtonu koná souběžně se Summitem o jaderné bezpečnosti.

Nad rámec závazků, které ČR spolu s ostatními účastnickými zeměmi přijala v rámci společného Komuniké, se dobrovolně přihlásila ke 12 dalším dílčím aktivitám na posílení jaderné bezpečnosti v konkrétních oblastech, např. školení odborníků, bezpečný transport jaderného materiálu.

Proces summitů o jaderné bezpečnosti vzešel z iniciativy prezidenta Obamy zformulované v jeho projevu na Hradčanském náměstí v Praze během summitu EU – USA, který hostilo české předsednictví v Radě EU v dubnu 2009. Pro problematiku jaderné bezpečnosti spolu s otázkami jaderného odzbrojení a nešíření jaderných zbraní se vžilo označení „Pražská agenda“, která je od roku 2011 v Praze každoročně diskutována v rámci stejnojmenné mezinárodní konference.

Washingtonský summit je v pořadí čtvrtým summitem v rámci iniciativy prezidenta Obamy, který bude znamenat přechod od setkání na nejvyšší úrovni k trvalejšímu mechanismu dalšího rozvíjení agendy zaměřené na posilování bezpečnosti jaderného materiálu na půdě stávajících mezinárodních organizací, jako jsou Mezinárodní agentura pro atomovou energii či OSN.

Summitu se účastní země, které vlastní významné množství jaderného materiálu či se aktivně zapojují do mezinárodních iniciativ na posilování jaderné bezpečnosti. Více informací k summitu naleznete na http://www.nss2016.org/.

Předseda vlády ČR se při své pracovní cestě do USA setká také s představiteli řady významných amerických společností. Ve Washingtonu bude jednat s americkými investory v ČR a v Kalifornii s českými podnikateli působícími v Silicon Valley. Premiér Sobotka má v programu také konzultace se zástupci společností zvažujících další investice v České republice a zástupci amerického filmového průmyslu.

Předseda vlády Bohuslav Sobotka navštívil za dobu svého mandátu Spojené státy americké už dvakrát. V listopadu 2014 jednal v Bílém domě s viceprezidentem Bidenem a zúčastnil se oslav 25. výročí sametové revoluce s odhalením busty prezidenta Václava Havla v americkém Kongresu. V září loňského roku se předseda vlády zúčastnil též na pozvání prezidenta Obamy dvou summitů, které se odehrály během Valného shromáždění OSN v New Yorku.