Aktuálně

4. 4. 20161:32

Premiér Sobotka pozdravil české krajany ve Washingtonu, Minneapolis i Los Angeles

Během pracovní cesty po Spojených státech amerických se předseda vlády Bohuslav Sobotka setkal na všech svých zastávkách s českými krajany. Premiér tak ocenil přínos četných krajanských spolků, které přispívají ke zvyšování povědomí o České republice a k šíření jejího dobrého jména v zahraničí.

Premiér Sobotka na setkáních ve Washingtonu, Minneapolis a Los Angeles vyjádřil uznání a poděkování krajanským organizacím, které uchovávají vřelý vztah k české domovině a svou činností přispívají k lepšímu porozumění mezi ČR a USA. Historicky napomohly také vzniku samostatného Československa v roce 1918 a po roce 1989 podporovaly integraci České republiky do euroatlantických struktur. „Vláda si činnosti těchto spolků velice váží a považuje je za důležitou součást česko-amerických vztahů,“ prohlásil předseda vlády Bohuslav Sobotka a připomněl, že setkání s krajany jsou pravidelnou součástí jeho zahraničních cest. České krajany v USA pozdravil již při své první návštěvě v listopadu 2014.

„Obecně žije v USA řada významných osobností s českým či československým původem a všem patří poděkování za to, že zde naši společnou vlast tak důstojně reprezentují,“ dodal premiér.

Ve Washingtonu se předseda vlády setkal s jednou z nejznámějších krajanek, bývalou ministryní zahraničních věcí USA Madeleine Albrightovou. Premiér jednal i s Fredem Malekem, předsedou sdružení Amerických přátel České republiky, které je jednou z nejaktivnějších krajanských organizací. Sdružuje nejen emigranty z Čech a jejich potomky, ale též osobnosti z obou zemí angažující se ve prospěch rozvoje česko-amerických vztahů.

V Minneapolisu se předseda vlády setkal s více než dvěma stovkami krajanů v budově Sokola, která je nejstarším fungujícím objektem tohoto tělovýchovného spolku v Americe a centrem českého krajanského života v Minnesotě, které poskytuje zázemí řadě českých spolků. Minnesota a americký Středozápad obecně byl historicky jedním z přirozených center české imigrace v polovině 19. století a dodnes zde existuje město Nová Praha i menší, původně české usedlosti Trebon, Budejovice, Beroun či Veseli.

Během návštěvy Kalifornie pozdravil premiér krajany také v Los Angeles a zítra v San Franciscu zahájí 5. ročník úspěšného filmového festivalu Czech That Film zaměřeného na propagaci nedávno natočených snímků českých režisérů.

V USA žije celosvětově největší česká krajanská komunita čítající až 1,7 milionů lidí. V zemi také působí přibližně 200 českých krajanských spolků. Na jejich kulturní i školskou činnost vláda pravidelně přispívá prostřednictvím Ministerstva zahraničních věcí.