Aktuálně

11. 4. 201615:52

Vláda podpořila průmyslovou zónu v Bochoři

V pondělí 11. dubna 2016 se vláda Bohuslava Sobotky zabývala například dostavbou průmyslové zóny v Bochoři, která by měla být s rozlohou více než 300 hektarů jednou z největších ve střední Evropě. Dále jednala o výsledcích proexportní politiky v loňském roce či o úpravě smlouvy s Hyundai Mobis.

Průmyslová zóna Přerov – Bochoř

Vláda dnes rozhodla o způsobu dostavby strategické průmyslové zóny Bochoř na Přerovsku. Zóna, která by mohla zaměstnat až čtyři tisíce lidí, bude dostavěna při zachování tamního letiště. Vytvoří se tím hub, který kombinuje silniční, železniční a leteckou dopravu.

Zóna se nachází v areálu bývalé vrtulníkové základny. Rozlohou by šlo o jednu z největších průmyslových zón ve střední Evropě. Dokončena by měla být na konci roku 2018.

Realizaci této strategické zóny premiér osobně podpořil během své návštěvy Olomouckého kraje loni v květnu. Vláda se průmyslovou zónou zabývala už několikrát. V lednu 2016 už projednala dopravní napojení zóny Bochoř.

Úspěchy proexportní politiky vlády

Česká republika dosáhla v loňském roce největšího objemu vývozu v historii země - ilustrační obrázek

Vláda dnes projednala Zprávu o plnění Exportní strategie České republiky za rok 2015. Česká republika dosáhla v loňském roce největšího objemu vývozu v historii země. Vzrostl o 7,5 procenta na 3 902 miliard korun. Jde o velký úspěch českých firem i vládních proexportních opatření. Mezi ta patří například navýšení prostředků a projektů na propagaci českých firem v zahraničí, otevření nových zahraničních kanceláří CzechTradu a navýšení počtu ekonomických diplomatů.

Dodatek smlouvy s Hyundai Mobis

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek předložil v pondělí na jednání vlády dodatek k investiční smlouvě, kterou uzavřeli 29. července 2014 Česká republika, Moravsko-slezský kraj, Statutární město Ostrava, agentura CzechInvest a společnost Hyundai Mobis. Dodatek upravuje smlouvu tak, aby odpovídala aktuálním potřebám projektu, který od roku 2014 prošel technickými změnami.

Dalšími schválenými body byly novela zákona o stavebním spoření či informace o významných veřejných zakázkách Ministerstva zemědělství a Ministerstva vnitra.