Archiv zpráv minulých vlád

13. 4. 201615:00

Vicepremiér Bělobrádek zahájil pracovní návštěvu u Svatého stolce: Papeži Františkovi jsem sdělil pozvání do České republiky

Uctěním památky kardinála Josefa Berana v bazilice sv. Petra ve Vatikánu zahájil místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek pracovní návštěvu u Svatého stolce.

Ve středu 13. dubna se Bělobrádek setkal s tajemníkem pro vztahy se státy Svatého stolce, arcibiskupem Paulem R. Gallagherem a se státním sekretářem Svatého stolce, kardinálem Pietrem Parolinem. Mezi hlavními tématy bilaterálních jednání byly otázky možných řešení stávající migrační krize a humanitární spolupráce nebo otázky zapojení církve v projektech z oblasti školství, vědy a výzkumu nebo zdravotnictví. Místopředseda vlády jednal také s Tomaszem Trafnym, který je odpovědný za vědeckou spolupráci v Papežské radě pro kulturu.
Vicepremiér Bělobrádek se rovněž zúčastnil pravidelné generální audience u Jeho svatosti papeže Františka. „Papeži Františkovi jsem během osobního pozdravení zopakoval pozvání naší vlády k návštěvě České republiky na jaře příštího roku,“ řekl místopředseda vlády. 
S Tomaszem Trafnym jednal místopředseda vlády o možnostech spolupráce církve s vědeckými institucemi a vysokými školami. Bělobrádek protistraně zdůraznil špičkovou světovou úroveň českých výzkumných institucí v mnoha vědních oborech. „S Monsignorem Trafnym jsme se mimo jiné bavili o tématu účasti českých odborníků na významných mezinárodních konferencích pořádaných Svatým stolcem. V blízké době je to například případ mezinárodní konference o výzkumu buněk k léčebným účelům, kterou pořádá Papežská rada pro kulturu na konci dubna a kam Česká republika také vyšle svého delegáta,“ uvedl k jednání vicepremiér Bělobrádek.
V odpolední části prvního dne návštěvy ještě místopředseda vlády navštíví českou Papežskou kolej Nepomucenum, kde se setká s jejím rektorem Petrem Šikulou.