Archiv zpráv minulých vlád

28. 4. 201612:36

echo24: Ochrana po udání ve firmě? Partyzánská akce ANO, zlobí se Dienstbier

Na pondělní odpoledne si připravil tiskovou konferenci, na níž chtěl mluvit o možnostech ochrany oznamovatelů korupce. Přišel ale pozdě. Ministra Jiřího Dienstbiera (ČSSD) s jeho vlastním tématem o několik málo hodin předběhli vicepremiér Andrej Babiš a ministr spravedlnosti Robert Pelikán (oba ANO). Podle nich Dienstbier nepřipravil své řešení včas a proto přišli s vlastním návrhem. Jak Dienstbier řekl v rozhovoru pro deník ECHO24.cz, vládní kolegové by se měli starat spíše o své resty. Ministerstva financí a spravedlnosti označil za resorty, které nejvíce nestíhají a předkládají nejméně kvalitní návrhy. Pondělní vystoupení Babiše s Pelikánem pak vidí jako partyzánskou a marketingovou akci hnutí ANO.

Měl jste od koaličních ministrů zprávy o tom, že plánují vystoupit k tématu whistleblowerů na samostatné tiskové konferenci?

Mně se doneslo v minulém týdnu, že by snad měli něco chystat. O té tiskové konferenci jsem se ale dozvěděl až v pondělí ráno a rozhodně o tom se mnou nikdo z pánů nejednal. Neslyšel jsem od nich, že by měli nějaký problém nebo výtky k mé práci. To jsem si poslechl až na té tiskové konferenci. Byla to zcela zjevně partyzánská a marketingová akce hnutí ANO. Je ale otázka, jestli Andrej Babiš může po Čapím hnízdě ještě pro někoho být symbolem boje s korupcí.

Budete s Babišem a Pelikánem o návrzích ještě jednat?

Formálně ano, poslal jsem svůj materiál do mezirezortního připomínkového řízení, na rozdíl od nich. Přijde mi zvláštní, že člen vlády podává návrh zákona poslaneckou iniciativou. Oba pánové v tomto sice nejsou první, ale já proti tomu mám vždy výhrady. Jako členové vlády mají využít standardního legislativního procesu.

Jak vůbec hodnotíte podobné chování od koaličního partnera? Napadlo mě přirovnání k tomu, jako byste vy předběhl ministra Pelikána a připravil například vlastní návrh zákona o státním zastupitelství…

Ano, mohl bych navrhovat celou řadu věcí, které jsou klíčové a které zatím nepředložil ministr financí nebo ministr spravedlnosti. Protože to jsou mimochodem dvě ministerstva s nejhoršími legislativními resty i s nejhorší kvalitou legislativních návrhů. Já jsem to dosud veřejně neřešil, byl jsem loajální, ale teď musím reagovat, protože oni tvrdí, že mi něco trvá. Oba pánové by se měli soustředit především na sebe a věnovat se plnění svých úkolů. Mají jich před sebou ještě dost.

...

Celý rozhovor na: https://echo24.cz/a/ic4js/ochrana-po-udani-ve-firme-partyzanska-akce-ano-zlobi-se-dienstbier