Archiv zpráv minulých vlád

17. 5. 201613:52

Ministr Dienstbier navštívil České Velenice, prohlédl si místní vyloučenou lokalitu a debatoval s vedením obce

České Velenice spolupracují s Agenturou pro sociální začleňování – odborem Úřadu vlády, za který zodpovídá ministr Jiří Dienstbier – od roku 2014. Patří mezi města, která se kromě sociálně vyloučených lokalit potýkají i s problémy města na periferii republiky – odstupem od centrálních státních úřadů a jejich poboček. Problémy městu působilo i rozhodnutí, kterým za pravicových vlád bylo rozhodnuto o přenesení odpovědnosti za výplatu sociálních dávek na Úřady práce.

Ministr Jiří Dienstbier společně s ředitelem Agentury pro sociální začleňování Radkem Jiránkem zahájil návštěvu jednání se starostou města ing. Jaromírem Slívou a místostarostou Pavlem Chabiniokem.

Ministr Dienstbier navštívil České Velenice a debatoval s vedením obce

Tématem debaty byla mimo jiné otázka pravomoci obcí regulovat vznik nových ubytoven na vlastním území. Zatímco v případě prostituce nebo heren mají obce možnost jejich rozsah omezit, v případě ubytoven tuto pravomoc nemají. Cílem podle starosty Slívy přitom není ubytovny zakazovat, ale mít přehled o lidech, kteří v nich bydlí a mít možnost pracovat s nimi metodami sociální práce.

Podle ministra Dienstbiera řešení problému přinese nová úprava pravidel ohledně hlášení trvalého pobytu, kterou by mělo předložit ministerstvo vnitra a zákon o sociálním bydlení, který připravuje ministerstvo práce a sociálních věcí.

České Velenice mají 3 500 obyvatel, z nichž zhruba dvě stovky žijí v sociálně vyloučených lokalitách.

Ministr Dienstbier během svého pobytu v Českých Velenicích navštívil lokalitu „Za tunelem“ a kulturní dům Beseda. Město má zkušenosti s čerpáním evropských fondů a chce je využít i na opravu této budovy uprostřed sociálně vyloučené lokality. Zde ministr hovořil i s asistenty prevence kriminality, jejichž práci oceňuje město i občané. Asistenti působí nejen v sociálně vyloučených lokalitách, ale i na celém území města. Místní obyvatelé je vnímají jako součást městské policie a obracejí se na ně se svými dotazy a oznámeními.

Min. Dienstbier se setkal v Českých Velenicích s místním asistentem prevence kriminality


V závěru své návštěvy si ministr Dienstbier prohlédl ZŠ České Velenice, hovořil s jejím ředitelem a žáky druhé a páté třídy. Škola je přirozeně inkluzivní. Neustále řeší problémy s docházkou žáků ze sociálně vyloučené lokality, i když ta se díky důsledné práci terénní asistentky zlepšuje. Ředitel školy Oldřich Kučera zdůraznil v rozhovoru s ministrem, že se jedná o běh na dlouhou trať.

Ministr Dienstbier navštívil České Velenice a prohlédl si místní základní školu