Aktuálně

31. 5. 201616:40

Premiér Sobotka řešil v Moravskoslezském kraji situaci v OKD a problematiku zdravotnictví

Předseda vlády Bohuslav Sobotka navštívil v úterý 31. května 2016 v rámci pravidelných pracovních cest do regionů Moravskoslezský kraj. Hlavními tématy jednání byla aktuální situace v OKD, zdravotnictví a zaměstnanost.

Premiér zahájil návštěvu kraje ve Frýdku-Místku, kde jednal s ministrem průmyslu a obchodu Janem Mládkem se zástupci krajské a místní samosprávy, zástupci odborových organizací OKD a horníků o aktuální situaci ve společnosti OKD.

Vláda má zájem na tom, aby úpadek OKD měl co nejmenší negativní sociální dopady pro Moravskoslezský kraj. Stojíme o to, aby se OKD udrželo i v průběhu úpadku v provozu a aby byl průběh těžby rozložen do několikaletého období a nedošlo tady k sociálnímu nárazu, se kterým bychom se v regionu nedokázali vyrovnat. Jsem rád, že začínají nabíhat jednotlivé kroky a opatření schválené vládou, které se snaží situaci řešit. Zítra je první den, kdy začíná platit rozhodnutí vlády o sociálním příspěvku, ten bude připraven pro eventuálně propuštěné zaměstnance OKD. V tuto chvíli netrpělivě čekáme na rozhodnutí Senátu, který posuzuje zákon, který by měl zaručit pro horníky z hlubinných dolů odchod do důchodu až o 7 let dříve. Na MPSV pokračují aktivní kroky týkající se vytváření nových pracovních míst, jednáme se zaměstnavateli v MSK, tak abychom měli připravená nová pracovní místa, aby byly připraveny rekvalifikační kurzy,“ řekl předseda vlády Sobotka po jednání.

S primátorem Frýdku-Místku jednal premiér Sobotka o urychlení zahájení stavby obchvatu města. „Pokračování ve výstavbě obchvatu Frýdku-Místku je jasnou prioritou. Obchvat je rozdělen do několika částí. Na významné části tohoto obchvatu máme platné stavební povolení. Ministerstvo dopravy intenzivně připravuje výběrové řízení na dodavatele této stavby a také platí, že je obchvat součástí 11 nejdůležitějších staveb, o kterých nyní jednáme s Evropskou komisí. Na příštím jednání vlády předkládá ministr životního prostředí novelu zákona o posuzování vlivu na životní prostředí, která by nám měla umožnit potvrdit starou EIA i u obchvatu Frýdku-Místku,“ uvedl premiér Bohuslav Sobotka.

Následně premiér Sobotka navštívil Nemocnici ve Frýdku-Místku, kde se setkal společně s ministrem zdravotnictví Svatoplukem Němečkem s lékaři a sestrami, se kterými diskutoval o aktuální situaci ve zdravotnictví, navýšení platů a plateb za státní pojištěnce.

V odpoledních hodinách se předseda vlády zúčastnil otevření společnosti Tatra Defence Vehicle, která je zaměřena na výrobu, modernizaci a servis speciální pozemní techniky. Otevření se zúčastnil také ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek a ministr obrany Martin Stropnický. Následně premiér Sobotka navštívil společnost Varroc Lighting Systems v Šenově u Nového Jičína, která se specializuje na výrobu světelných komponentů v automobilovém průmyslu.

Návštěvu Moravskoslezského kraje zakončil premiér Bohuslav Sobotka na náměstí v Novém Jičíně, kde diskutoval s občany o aktuálních otázkách regionu a vládních prioritách.