Aktuálně

10. 6. 201615:21

Premiér Sobotka jednal v Moldavsku o rozvojové pomoci i hospodářské spolupráci

Předseda vlády Bohuslav Sobotka navštívil ve dnech 9. a 10. června 2016 Moldavskou republiku. Jednal zde s předsedou vlády Pavlem Filipem, prezidentem Nicolaem Timoftim a předsedou parlamentu Andrianem Candu. Premiéra Sobotku doprovázel na pracovní cestě ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek a také podnikatelská delegace.

Hlavními tématy bilaterálních jednání premiéra Sobotky byly rozvoj hospodářské spolupráce, realizace projektů rozvojové a transformační pomoci, rovněž intenzivnější spolupráce v oblasti zemědělství či dopravy. Tématem diskuse byl také vývoj v regionu jihovýchodní Evropy, bezpečnostní situace, spolupráce Moldavské republiky s Evropskou unií a aktuální stav procesu asociační dohody. Premiér Sobotka rovněž zahájil v Kišiněvě s premiérem Filipem podnikatelské fórum.

V rámci pracovní cesty byla podepsána dvě memoranda o porozumění mezi Českou rozvojovou agenturou a Ministerstvem regionálního rozvoje a stavebnictví a Ministerstvem zemědělství a potravinového průmyslu. Společné dokumenty pomohou například k implementaci Asociační dohody mezi Moldavskou republikou a EU či pomohou moldavským výrobkům dostat se na trh EU.

Předseda vlády Sobotka také v rámci programu zahájil společně s moldavským předsedou vlády Pavlem Filipem česko-moldavské podnikatelské fórum, kterým je partnerem Svaz průmyslu a dopravy ČR.

Premiér navštívil rovněž tréninkové centrum Úřadu pro civilní ochranu a mimořádné události, kde ČR ve spolupráci s moldavským partnerem realizuje rozvojový projekt „Zlepšení akceschopnosti a odborné způsobilosti moldavských hasičů“, jenž byl realizován v letech 2012–2015, jeho rozpočet byl 7 mil. Kč. Cílem projektu je implementace výcviku hasičů v podmínkách požáru v uzavřeném prostoru do vzdělávacího systému moldavských hasičů. Na základě této úspěšné spolupráce byla dohodnuta nová etapa rozvojové spolupráce, jež je plánovaná do konce roku 2017. Projekt je zaměřen na výcvik moldavských hasičů při zásazích s přítomností nebezpečných látek.

Pracovní cestu zakončil premiér Sobotka v moldavském Státním uložišti dat. Hlavním úkolem uložiště je informatizace Moldavska a vytvoření informační společnosti v rámci Národní strategie „Elektronické Moldavsko“. Společnost dále připravuje odborníky v oboru informačních technologií a zajišťuje integraci Moldavska do evropského a světového informačního prostoru.