Aktuálně

16. 6. 201615:36

Premiér Sobotka se první den v Číně věnoval strategickému nastavení spolupráce i konkrétním projektům v oblasti letectví, finančního sektoru a sportu

Předseda vlády Bohuslav Sobotka a ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek společně v rámci prvního dne pracovní cesty jednali s ministrem Národní rozvojové a plánovací komise, administrátorem Čínského úřadu pro civilní letectví a představiteli čínských finančních institucí.

„Hlavním cílem mé cesty je dokončit poslední kroky při naplnění naší strategie stát se pro Čínu finančním a transportním centrem ve střední Evropě a dohodnout další strategické projekty úspěšně se rozvíjející česko-čínské spolupráce,“ shrnul záměry své cesty předseda vlády Bohuslav Sobotka.

S ministrem Národní rozvojové a plánovací komise (NDRC) jednali český premiér a ministr Mládek o bilaterální spolupráci v rámci iniciativy Hedvábná stezka. Během jednání si obě strany předaly návrhy na konkrétní oblasti spolupráce s cílem podepsat plán bilaterální spolupráce na letošním summitu premiérů zemí 16+1 v Rize. Český návrh bilaterálního plánu spolupráce obsahuje i seznam 14 konkrétních projektů, které česká strana považuje za prioritní. Jde o projekty v oblastech letectví, cestovního ruchu, finančnictví či potravinářství.

Na jednání s administrátorem Čínského úřadu pro civilní letectví premiér potvrdil dohodu s čínskou stranou, která umožní zavést třetí přímou linku z Číny do ČR. Po pravidelné lince Praha-Peking bude 23. června zahájeno přímé letecké spojení Praha-Šanghaj a v průběhu léta také linka Praha-Chengdu.

„Soustředili jsme se také na pomoc českým výrobcům malých a středních letadel vstoupit na rychle se rozvíjející čínský letecký trh,“ řekl předseda vlády. Třetím tématem jednání byla spolupráce při výcviku pilotů a leteckého personálu. Jednání se zúčastnili také ministr dopravy Dan Ťok a ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek.

Druhou klíčovou prioritou ČR je strategie středoevropského finančního centra pro čínské banky. Premiér Bohuslav Sobotka projednal další rozvoj spolupráce v oblasti finančnictví s předsedou Komise pro bankovní regulaci Číny. Soustředil se na podporu vstupu čínských bank do České republiky i na možnost rozvoje aktivit českých finančních institucí v Číně. O vstupu na český trh jednal předseda vlády i s předsedou představenstva banky ICBC, která plánuje v letošním roce založit v ČR svou pobočku. Na závěr tohoto jednání premiér slavnostně spustil českou sekci online nákupního centra ICBC. Jde o třetí největší čínský e-shop a Česká republika je teprve třetí evropskou zemí, která na tomto e-shopu nabízí své produkty.

Za účasti předsedy vlády Bohuslava Sobotky a primátora Pekingu Wang Anshuna bylo v závěru prvního pracovního dne podepsáno pět memorand. Memorandum o porozumění mezi Vysokou školou technickou a ekonomickou v Českých Budějovicích a společností Huawei, obsahující spolupráci v oblasti vědy a výzkumu, inovací, vyspělých technologií a výměny informací.

Dále bylo podepsáno Memorandum o spolupráci Odborné společnosti letecké ČR a Chinese Society of Aeronautics, určující spolupráci při propagaci a rozvoji letectví v ČR, společném vzdělávání, seminářích a výměně informací.

Dalším stvrzeným dokumentem je Memorandum o porozumění mezi Qujing Municipal People´s Government a Sino-Czech Aviation Association, deklarující spolupráci v rozvoji civilního letectví v Číně, mimo jiné v oblasti tréninku pilotů a budování průmyslového parku zaměřeného na civilní letectví ve městě Quijing.

Dále byla podepsána Dohoda mezi Ti Ao Dong Li (Beijing) Sports media a Fotbalovou asociací ČR a Smíšenou komorou česko-čínské vzájemné spolupráce o vysílání nejvyšší české fotbalové soutěže v Číně.

Poslední podepsanou dohodou byla dohoda o pronájmu nemovitostí v areálu CTPark Bor za účelem provozování e-commerce a logistických aktivit společnosti 4PX Express CZ. Tato dohoda přinese zhruba 400 pracovních míst. 

Během prvního dne své cesty do Čínské lidové republiky navštívil premiér Sobotka v doprovodu primátora Pekingu také fotbalový klub Guoan působící v Čínské superlize. S primátorem i vysokými představiteli klubu jednal o budoucnosti čínského fotbalu a spolupráci mezi oběma zeměmi v oblasti sportu.

Bohuslav Sobotka se také jako předseda ČSSD setkal s ministrem Mezinárodního odboru Komunistické strany Číny a diskutoval o možnostech spolupráce mezi oběma stranami jak na bilaterální úrovni, tak i v rámci evropsko-čínského dialogu v rámci Strany evropských socialistů PES.