Aktuálně

17. 6. 20168:22

Premiér Sobotka zahájil setkání regionálních lídrů platformy 16+1

Předseda vlády Bohuslav Sobotka zahájil v pátek 17. června 2016 za doprovodu delegace krajů setkání regionálních lídrů, tzv. Local Leaders Meeting, platformy 16+1 ve městě Tangshan. Před zahájením Local Leaders Meeting se předseda vlády setkal na bilaterálním jednání s vicepremiérem čínské vlády pro ekonomiku Ma Kai.

Premiér Bohuslav Sobotka vystoupil na první ze dvou akcí platformy 16+1, tedy zemí střední, východní a jihovýchodní Evropy a Číny. V doprovodu delegace složené z představitelů českých krajů zahájil setkání regionálních lídrů, tzv. Local Leaders Meeting, jako hlavní host vystupující jménem celé skupiny 16 zemí.

Aktivní účast v platformě 16+1 je součástí českého zapojení do čínské iniciativy Hedvábná stezka (One Belt, One Road), propojující Asii s Evropou.

V oblasti regionální spolupráce platformy 16+1 hraje ČR velmi silnou roli. Téměř všechny české kraje mají svého partnera na čínské straně a probíhá mezi nimi velmi intenzivní spolupráce.

„Řada investic je dnes iniciována a domlouvána právě na úrovni českých krajů a čínských provincií, a považuji za klíčové, aby byly vztahy na této úrovni co nejintenzivnější. Ostatně i proto je Česká republika odpovědná za činnost Asociace guvernérů ve formátu 16+1,“ zdůraznil předseda vlády Bohuslav Sobotka.

S čínským vicepremiérem pro ekonomiku Ma Kai Bohuslav Sobotka jednal především o dalším prohlubování ekonomické spolupráce s důrazem na spolupráci v oblasti strojírenství. Předseda vlády pozval také vicepremiéra Ma na osobní návštěvu Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně či Čínského investičního fóra v Praze letos na podzim. Premiér během jednání také ocenil dlouhodobě nadstandardní vztah s provincií Hebei, kde se setkání regionálních lídrů letos koná.

Jednání s vicepremiérem pro ekonomiku a summitu Locals Leaders Meeting se zúčastnila také ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová, hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek a prezident Asociace hejtmanů ČR a hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák.