Aktuálně

17. 6. 201615:32

Premiér Sobotka se setkal s čínským předsedou vlády Li Keqiangem

Premiér Bohuslav Sobotka se druhý den své pracovní návštěvy ČLR setkal s čínským premiérem Li Keqiangem. Jednalo se již o druhé setkání předsedů vlád v rozmezí 7 měsíců, což potvrzuje velmi nadstandardní úroveň bilaterálních vztahů. V rámci druhého pracovního dne navštívil premiér Sobotka také český pavilon na podnikatelském veletrhu, jednal s vedením potravinářské společnosti Ershang a setkal se znovu s primátorem Pekingu.

Setkání obou premiérů, kterého se zúčastnila také ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová, se soustředilo na rozvoj strategického partnerství, které bylo uzavřeno letos na jaře.  

„Během jednání jsme hovořili zejména na téma zjednodušení přístupu českých firem na čínský trh, včetně certifikace českých výrobků a zpřístupnění čínských e-commerce platforem pro české exportéry, na téma příchodu čínských investorů do České republiky a spolupráci zemí v oblasti jaderné energetiky,“ shrnul jednání premiér Bohuslav Sobotka.

V návaznosti na účast českého premiéra jako hlavního hosta na dvou probíhajících setkáních platformy 16+1 a aktivní roli, jakou Česká republika v tomto uskupení hraje, vyjádřil Bohuslav Sobotka přání české strany hostit jeden z následujících summitů premiérů zemí 16+1. Oba předsedové vlád dále kvitovali další prohlubování bilaterální spolupráce v oblasti potravinářství, leteckého průmyslu a finančního sektoru v souladu s dlouhodobou prioritou současné vlády vybudovat z České republiky regionální dopravní a logistický uzel a finanční centrum čínských finančních institucí ve střední Evropě.

Předseda vlády Bohuslav Sobotka v rámci svého pracovního programu navštívil také český pavilon na podnikatelském veletrhu, který se koná na okraj setkání regionálních leaderů v Tangshanu. Českou republiku zde reprezentuje 34 vystavovatelů z 8 krajů.

V českém pavilonu bylo za přítomnosti českého předsedy vlády podepsáno pět dohod či memorand na úrovni různých oblastí:

V souvislosti s mezivládní dohodou a se stále rostoucí rolí potravinářského sektoru v obchodní spolupráci obou zemí přijal premiér Sobotka pozvání vedení potravinářské společnosti Ershang na krátké jednání v prostorách společnosti. Za účasti předsedy vlády byla podepsána Smlouva o strategické spolupráci mezi českou společností Madeta a.s. a firmou Beijing Ershang Group Ltd, která je čtvrtou největší potravinářskou společností v Číně. Obsahem smlouvy je export českého trvanlivého a sušeného mléka na čínský trh v objemu 100 milionů korun.

Na závěr druhého dne své cesty se premiér setkal s primátorem Pekingu a diskutovali o spolupráci nejen v oblasti ekonomické, ale i kulturní a technologické. Velkým tématem spolupráce je také oblast sportu, zejména v souvislosti s pořádáním zimních olympijských her v Číně v roce 2022.