Aktuálně

18. 6. 201615:07

Předseda vlády Sobotka podpořil další rozvoj česko-čínské regionální spolupráce

Třetí den své pracovní návštěvy Čínské lidové republiky věnoval předseda vlády podpoře regionální spolupráce a propagaci české kultury. Společně s ministryní práce a sociálních věcí Michaelou Marksovou se premiér Sobotka setkal s primátorem města Tianjin a stranickým tajemníkem provincie Zhejian.

V česko-čínských vztazích hraje regionální spolupráce stále významnější roli. To platí i pro platformu 16+1, v rámci které český premiér včera zahájil summit regionálních leaderů šestnácti zemí střední, východní a jihovýchodní Evropy a Číny. Tohoto summitu se za Českou republiku zúčastnilo na 180 zástupců české vlády, jednotlivých českých krajů i podniků.

S primátorem Tianjinu jednal premiér Sobotka o dalším rozvoji spolupráce tohoto patnáctimilionového města s Jihočeským krajem. V rámci podpory českých podnikatelů se zaměřil na působení společnosti Home Credit, která z Tianjinu řídí své aktivity v Čínské lidové republice. V rámci svého programu také navštívil českou restauraci zvanou Prague Restaurant, jež je součástí propagace České republiky v Číně. Za přítomnosti premiéra Sobotky a viceprimátora města Tianjin koncert České filharmonie slavnostně ukončil letošní Dny ČR 2016 zaměřené na cestovní ruch a propagaci českých výrobků v tzv. regionu Bohai, spojujícím do 120 milionové aglomerace města Peking, Tianjin a provincii Hebei. České dny, které se každý rok konají v jiné části ČLR, představují unikátní příležitost prezentovat Českou republiku politickým partnerům, firemním asociacím a institucím a také klíčovým čínským firmám s perspektivou další spolupráce.  

Sobotní cesta předsedy vlády pokračovala do Zhejiang, partnerské provincie Plzeňského kraje, v jejímž hlavním městě Hangzhou předseda vlády jednal o podpoře obchodu, investic a cestovního ruchu. Provincie Zhejiang patří mezi  nejlépe prosperující regiony ČLR a je významným centrem čínské ekonomiky s různorodou průmyslovou základnou. Má velký obchodní potenciál, poskytuje zajímavé příležitosti pro uplatnění našich firem a možnosti pro výměnu zkušeností. V provincii působí mnoho českých firem, z nich podniky jako Škoda Auto, Alpine Pro, Preciosa, Petrof či Lasvit patří mezi nejvýznamnější hráče a tahouny českého exportu. Zaměření provincie na technologické obory a digitální technologie navíc nabízí velký potenciál pro spolupráci českých firem v investicích, e-commerce, technickém vzdělávání a inovacích.

Další den své pracovní cesty, v neděli 16. června 2016 se předseda vlády Sobotka setká s významnými čínskými podnikateli v provincii Zhejiang a bude jednat s místopředsedkyní Státní rady ČLR.