Aktuálně

19. 6. 20169:25

Předseda vlády se setkal s významnými podnikateli provincie Zhejiang

Premiér Bohuslav Sobotka se setkal s významnými podnikateli a vedením provincie Zhejiang. Tématy jednání byla regionální spolupráce, obchodní a investiční příležitosti a také podpora cestovního ruchu.

Předposlední den své pracovní cesty do Čínské lidové republiky věnoval předseda vlády Bohuslav Sobotka podpoře obchodu a investic z jedné z ekonomicky nejvyspělejších provincií Číny. S guvernérem provincie Zhejiang jednal premiér Sobotka o spolupráci provincie s partnerským Plzeňským krajem, příležitostech pro obchod a investice a dalším rozvoji cestovního ruchu.

Provincie Zhejiang připravila tříletý projekt, v rámci kterého každým rokem navštíví Českou republiku tisíc turistů z Číny. V květnu tohoto roku se v provincii podařilo otevřít vízové centrum pro ČR. V současné době tak v ČLR funguje osm míst, kde mohou čínští turisté žádat o víza do České republiky. V letošním roce se tak očekává vydání celkem 45 tisíc víz do ČR, na což má vliv také posílení leteckého spojení mezi oběma zeměmi.

Během dopoledne se předseda vlády Sobotka setkal také s patnácti nejvýznamnějšími podnikateli provincie Zhejiang, se kterými prodiskutoval další možnosti spolupráce českých a čínských firem. Na závěr setkání bylo podepsáno několik memorand v nejrůznějších oblastech.

Seznam podepsaných memorand:

V závěru dne bude předseda vlády Bohuslav Sobotka jednat s místopředsedkyní Státní rady ČLR paní Liou Jen-tung. Po setkání s čínským premiérem Li Keqiangem a vicepremiérem pro ekonomiku Ma Kai se jedná již o třetí setkání s vrcholnými představiteli vlády Čínské lidové republiky.