Aktuálně

27. 6. 201611:32

Premiér Sobotka inicioval zřízení pracovní skupiny pro otázky Brexitu a budoucnosti EU

Vláda ČR dnes schválila návrh premiéra Bohuslava Sobotky na zřízení Pracovní skupiny pro vystoupení Velké Británie z EU a pro řešení otázek spojených s budoucím směřováním Unie. Pracovní skupině bude předsedat státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza.

„Odchodem Velké Británie nastává změna, na kterou musí být Česká republika připravena. Proto dnes vláda ustavila na můj návrh pracovní skupinu, jejímž cílem bude připravit pozici České republiky pro nadcházející vyjednávání s Velkou Británií o vystoupení z EU. ČR musí hájit své národní zájmy, jedním z našich důležitých cílů bude snaha udržet rovnocenné podmínky na britském pracovním trhu pro české občany, tedy takové, jaké využívají Britové v Česku. Pracovní skupina by měla zároveň definovat priority ČR pro budoucí podobu EU, včetně návrhů nutných reforem, kterými musí Unie projít,“ uvedl ke zřízení pracovní skupiny premiér Bohuslav Sobotka.

V Pracovní skupině by měli zasednout zástupci jednotlivých ministerstev, hospodářských a sociálních partnerů. Společně by měli přijít s návrhem vyjednávací pozice České republiky pro rozchod Evropské unie s Velkou Británií a další nastavení vzájemných vztahů. Jednání mezi Evropskou unií a Velkou Británií začnou po oficiálním oznámení Velké Británie odejít a očekává se, že to Velká Británie učiní letos na podzim po sestavení nové vlády.

Cílem Evropy by podle české vlády mělo být opět nastartovat konvergenci uvnitř členských států i mezi nimi navzájem. Státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza by měl návrhy, které Pracovní skupina vypracuje, představit do konce září letošního roku. Premiér Bohuslav Sobotka bude následně návrhy, pozici a priority ČR společně s předsedy koaličních stran konzultovat napříč politickým spektrem a do debaty o dalších krocích ČR v této věci chce zapojit všechny předsedy politických stran, zastoupených v Parlamentu.