Aktuálně

27. 6. 201616:38

Zdravotní sestry získají dříve odborné kompetence, rozhodla vláda

Koaliční kabinet v pondělí 27. června 2016 na své pravidelné schůzi jednal mimo jiné o situaci ve zdravotnictví, kde odsouhlasil především změny ve vzdělávání zdravotních sester. Nově jim bude stačit jeden rok vysokoškolského studia pro získání všech kompetencí, místo nynějšího tříletého studia. Zabýval se také mandátem pro předsedu vlády na jednání Evropské rady či výdaji na sport v roce 2017.

Jednodušší vzdělávání zdravotních sester 

Vláda pokračuje ve stabilizaci veřejného zdravotnictví. Dnes schválila návrh novely zákona o nelékařských zdravotních povoláních, podle kterého se má zkrátit nutné studium pro získání odborné způsobilosti zdravotních sester. Plné kompetence by měly získat už po čtyřech letech střední a jednoho roku vyšší odborné školy. V současné době je pro získání kompetencí povinné tříleté bakalářské studium. Cílem je rychlejší zapojení sester do praxe, zatraktivnění takzvaných ošetřovatelských profesí a větší spolupráce zaměstnavatelů a vzdělávacích institucí. 

Novela usnadňuje získání odborné způsobilosti sestry také porodním asistentkám a zdravotnickým záchranářům, rozšiřuje působnost zdravotnického záchranáře v lůžkových zařízeních a rozšiřuje uplatnitelnost některých zdravotnických povolání i v obdobných povoláních. Platit by měla od roku 2017. 

Více peněz pro sport

Ministryně školství, mládeže a tělovýchovy připravila na jednání vlády Koncepci podpory sportu 2016–2025, která má vybudovat lepší podmínky pro sport a státní reprezentaci ČR včetně adresného rozdělování dotací. Vláda dnes rozhodla, že od roku 2017 bude podle možností státního rozpočtu navyšována částka na podporu sportu. V příštím roce by mělo na sport jít zhruba šest miliard korun. 

Koncepce mimo jiné také shrnuje priority sportovní politiky na období 2016–2025. Mezi ty hlavní patří dostupnost a otevřenost sportu, modernizace sportovní infrastruktury či mezinárodní konkurenceschopnost sportovní reprezentace ČR jako nástroje propagace státu. Materiál bude nadále rozpracován v navazujících dvouletých akčních plánech.

Mandát pro premiéra na jednání Evropské rady

Předseda vlády Bohuslav Sobotka dnes získal od vlády mandát na jednání Evropské rady v Bruselu, které se uskuteční toto úterý a středu. Rada bude jednat především o migraci a spolupráci se třetími zeměmi v Africe a na Blízkém Východě. Česká republika bude svoji pozici koordinovat s dalšími státy Visegrádské čtyřky. Premiér Sobotka také svolal jednání premiérů zemí V4, kde se bude jednat o bodech Evropské rady a o dalších krocích v otázce výsledků britského referenda. 

Vláda dnes schválila také návrh premiéra Sobotky na zřízení Pracovní skupiny pro vystoupení Velké Británie z EU a pro řešení otázek spojených s budoucím směřováním Unie. Předsedat jí bude státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza. 
 
Kabinet dnes projednal také například Zprávu o míře a způsobu snižování administrativní zátěže podnikatelů za rok 2015, návrh novely zákona o mezinárodní spolupráci při správě daní či poskytnutí humanitární, rozvojové a rekonstrukční asistence Sýrii v období 2016–2019.