Aktuálně

20. 7. 201618:43

Vláda schválila spolufinancování regionální železniční dopravy státem a kraji

Ve středu 20. července 2016 schválila vláda Bohuslava Sobotky smlouvu mezi státem a kraji, která zajistí stabilní financování regionální železniční dopravy až do roku 2035. Kabinet dále projednal strategií rozvoje zemského digitálního vysílání a realokací evropských prostředků do Operačního programu Životní prostředí.

Smlouva s kraji zajistí stabilní dopravní obslužnost v regionech

Vláda schválila podpis smlouvy o spolufinancování regionální železniční dopravy po roce 2019. Smlouva vychází z takzvaného švýcarského modelu, tedy společného financování železniční dopravy státem a kraji. Kraje tak budou mít nadále možnost získat na dopravní obslužnost ve svém regionu třetinovou dotaci i po roce 2019. 
„Vláda dohodou s kraji o financování regionální železniční dopravy potvrdila, že usiluje o dlouhodobou stabilitu dopravní obslužnosti měst, obcí a regionů,“ uvedl předseda vlády Bohuslav Sobotka. Krajům stát přispěje částkou o výchozí hodnotě 2 859 260 405 Kč, která bude průběžně valorizovaná na základě inflace. 
Vláda tento plán financování schválila letos v březnu, následně probíhalo připomínkové řízení ke konečné podobě smlouvy. Tu Rada Asociace krajů schválila na konci června a dnes ji podepsal ministr dopravy Dan Ťok a předseda Asociace krajů a jihomoravský hejtman Michal Hašek. Více informací ke smlouvě o spolufinancování regionální železniční dopravy.

Vláda usiluje o včasné řešení budoucnosti digitálního vysílání

Kvůli nevyhnutelnému přeshraničnímu rušení a rozvoji datových mobilních sítí na kmitočtech, které dnes využívají digitální televize, bude nutné přejít na nový standard digitálního vysílání. V zájmu zachování jediné bezplatné platformy pro šíření digitálního televizního signálu vláda přijala Strategii rozvoje zemského digitálního vysílání, která by měla české občany provést přechodem na nový standard digitálního vysílání – DVB-T2. 
Vláda v souladu s předběžnými dohodami na evropské úrovni počítá s uvolněním pásma 700 Mhz pro datové sítě a vypnutím stávajících sítí DVB-T k 1. únoru 2021. Výstavba sítí DVB-T2 by měla být zahájena již v druhé polovině letošního roku. Strategie zohledňuje i náklady státu a provozovatelů na přechod k novému standardu, které odhaduje kolem jedné miliardy korun. Více informací ke strategii rozvoje TV vysílání.

Vláda realokuje dvě miliardy korun do Operačního programu Životní prostředí

Vláda usiluje o co nejefektivnější čerpání Evropských strukturálních a investičních fondů (ESIF) v programovém období 2014–2020, proto dnes projednala přesun finančních prostředků mezi operačními programy. Dvě miliardy z evropských dotací původně alokovaných na dopravní stavby se přesunou na zlepšení životního prostředí. Rovným dílem se rozdělí na opatření ke snížení emisí z velkých zdrojů, jakými jsou továrny či teplárny, a do zlepšení kvality vod v ČR. Vláda dnes odsouhlasila přesun 2 mld. korun z Operačního programu Doprava do Operačního programu Životní prostředí. Přesun prostředků je preventivním opatřením Ministerstva pro místní rozvoj, které zajistí, že ČR prostředky vyčerpá a nepřijde o ně. Právě v OPŽP je zřejmý potenciál pro jejich využití. Více informací o přesunu prostředků.