Aktuálně

27. 7. 201623:15

Vláda schválila navýšení platů učitelů, hasičů a dalších zaměstnanců veřejného sektoru, smlouvu s GE či poskytnutí úvěru OKD

Vláda na zasedání dne 27. července 2016 schválila růst platů učitelů a dalších zaměstnanců veřejného sektoru během letošního podzimu. Dále souhlasila s podpisem investiční smlouvy se společností General Electric, poskytnutím úvěru OKD či vysláním českých policistů do Maďarska a Makedonie. Zabývala se i jmenováním nového ředitele BIS, kterým se na základě vládního rozhodnutí stane Michal Koudelka.

Zvýšení platů ve školství i zaměstnancům veřejného sektoru

Vláda schválila celkové navýšení platů učitelů o osm procent již od 1. září letošního roku, přičemž platové tarify porostou o šest procent. V praxi to znamená, že si začínající učitelé s praxí do 6 let v 11. či 12. platové třídě polepší zhruba o 1300 korun, déle sloužící pedagogové pak přibližně o 1500 – 1600 korun.

Zvednou se taktéž platy učitelkám mateřských škol či asistentům pedagoga. Celkově vláda uvolní 2,5 miliardy korun, z čehož necelé dvě miliardy představuje růst platů učitelů v regionálním školství. Na růst platů nepedagogických profesí o pět procent půjde 270 milionů korun a 260 milionů bude přiděleno vysokým školám.

Jsem rád, že se nám podařilo schválit zvýšení platů pracovníků ve školství již od 1. záři letošního roku. Podpora a rozvoj vzdělávání, stejně jako zlepšování úrovně odměňování pracovníků ve veřejné sféře, je jedna z důležitých priorit vlády, kterou vede sociální demokracie,“ uvedl předseda vlády Bohuslav Sobotka.

Vedle růstu platů ve školství kabinet souhlasil s návrhem předsedy vlády, že platy policistů, hasičů a dalších zaměstnanců ve veřejné sféře vzrostou o pět procent, a to už od listopadu 2016.

Ředitelem BIS se stane s účinností od 15. srpna 2016 Michal Koudelka

Vláda odsouhlasila odvolání Jiřího Langa a schválila jmenování Michala Koudelky na pozici ředitele Bezpečnostní informační služby. Návrhem na jmenování Michala Koudelky do čela BIS se už 14. července zabýval Výbor pro bezpečnost Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, který jednomyslně doporučil jeho jmenování nástupcem Jiřího Langa. Dosavadní ředitel BIS o uvolnění z funkce požádal vládu 6. června letošního roku.

Michal Koudelka působí v Bezpečnostní informační službě od roku 1992, od roku 2006 pak vede odbor kontrašpionáže BIS. Novým ředitelem BIS bude jmenován s účinností od 15. srpna 2016. Více informací ke jmenování Michala Koudelky.

Vláda schválila investiční smlouvu se společností General Electric

Stát podepíše smlouvu s General Electric (GE), která zajistí investici do výzkumu, vývoje a výroby nového modelu turbovrtulového motoru. Smlouva by měla znamenat zvýšení technologické úrovně ČR, „inteligentní“ zakázky pro české výrobce a dodavatele, růst zaměstnanosti i nové studijní specializace na vysokých školách. Hodnota investice by měla dosáhnout téměř deseti miliard korun.

Součástí schváleného vládního materiálu je i návrh podpory celé oblasti leteckých a kosmických aktivit (aerospace). Při Fakultě strojní ČVUT vznikne Centrum pokročilých leteckých technologií za 1,05 miliardy korun a nový doktorský studijní program zaměřený na letecké a kosmické technologie. GE by měla zahájit výrobu v novém závodě v České republice do konce roku 2022. Více informací ke smlouvě s GE na stránkách Ministerstva průmyslu a obchodu.

Česká republika opět vyšle policisty do Maďarska a Makedonie

Čeští policisté v posledních měsících pomáhali svým kolegům z Maďarska a Makedonie se zvládáním takzvané migrační krize a zajišťováním bezpečnosti v Evropě. Vzhledem k úspěšné spolupráci a vzájemné spokojenosti byla vláda požádána, aby přítomnost českých policistů pokračovala.

Do Makedonie Česká republika k prvnímu srpnu opět vyšle 40 policistů, kteří pomohou především s dohledem na řecko-makedonské hranici. V Maďarsku bude působit 50 českých policistů, a to zejména v rámci smíšených policejních hlídek u maďarsko-srbských hranic a maďarsko-rumunských hranic. Více informací na stránkách Ministerstva vnitra.

Vláda poskytne půjčku OKD

Vláda se dohodla na poskytnutí provozního úvěru těžební společnost OKD. Půjčku do výše 700 milionů korun zprostředkuje státní podnik PRISKO a.s. První poskytnuté prostředky by měly být přednostně využity na mzdy zaměstnanců OKD za měsíc červenec.

Seznam dalších projednaných bodů a výsledky naleznete zde.