Výstavy

2. 8. 201617:32

Výstavu Osudy Strakovy akademie si mohou návštěvníci prohlédnout v Novém Městě nad Metují

V úterý 2. srpna 2016 znovu zahájil vedoucí Úřadu vlády ČR Pavel Dvořák úspěšnou výstavu Osudy Strakovy akademie. Poté, co si ji mohli prohlédnout návštěvníci zahrady Úřadu vlády ČR a Alšova nábřeží v centru Prahy, bude až do konce září přístupná veřejnosti na Husově náměstí v Novém Městě nad Metují.

Osudy Strakovy akademie

V rodišti zakladatele Strakovy akademie, Jana Petra Straky byl o výstavu velký zájem a vernisáže se zúčastnilo vedení města v čele se starostou Petrem Hablem i široká veřejnost.

Výstava pořádaná k výročí 240 let od založení nadace hraběte Jana Petra Straky a 120 let od dostavby budovy akademie přibližuje nejen historii sídla Úřadu vlády, ale také osobu jejího zakladatele – hraběte Jana Petra Straky. Rovněž se zabývá dobovými souvislostmi jednotlivých etap české historie.

Návštěvníci mají díky výstavě jedinečnou příležitost spatřit doposud nepublikované fotografie, které tvůrcům výstavy poskytly instituce jako Národní archiv, Národní technické muzeum, Muzeum hlavního města Prahy, Národní památkový ústav nebo Archiv hlavního města Prahy. 

Vedoucí Úřadu vlády ČR Pavel Dvořák ve svém projevu připomněl důležitost hraběte Straky v novodobých českých dějinách: „Díky hraběti Strakovi, rodákovi z Nového Města nad Metují, se nejzásadnější milníky novodobých českých dějin odehrávají v unikátní budově s úžasným geniem loci.“ Na závěr také vyjádřil radost nad vzájemnou spoluprací Úřadu vlády a Nového Města nad Metují: „Myslím, že mluvím za nás za všechny, když říkám, že spolupráce Úřadu vlády a Nového Města nad Metují je velice příjemná, kvalitní a stává se již tradicí. Úřad vlády si partnera, kterým je Nové Město nad Metují, nesmírně cení. Současně doufáme, že se vzhledem k tomu, jaké neoddělitelné pouto nás spojuje, budeme na podobných akcích setkávat i v budoucnu.“

Nové Město nad Metují je předposledním místem, kde budou mít zájemci možnost výstavu zhlédnout. Na konci září ukončí svoji několikaměsíční pouť opět v zahradě Strakovy akademie, kde bude součástí komentovaných prohlídek v rámci Dne otevřených dveří budovy Úřadu vlády ČR 28. září 2016.

Další akce Úřadu vlády ČR pro veřejnost:

Dny otevřených dveří ve vile manželů Benešových v Sezimově Ústí v roce 2016

27. – 28. srpna 2016
24. – 25. září 2016
29. – 30. října 2016

Den otevřených dveří ve Strakově akademii

28. září 2016

Den otevřených dveří v Kramářově vile

28. října 2016

Den otevřených dveří v Hrzánském paláci

17. listopadu 2016