Aktuálně

22. 8. 201610:58

Premiér Sobotka jednal se slovenským ministrem zahraničí Lajčákem o společném zasedání vlád i summitu EU v Bratislavě

V pondělí 22. srpna 2016 se předseda vlády ČR Bohuslav Sobotka setkal na Úřadu vlády s ministrem zahraničních věcí a evropských záležitostí Slovenské republiky Miroslavem Lajčákem.

Premiér Sobotka s ministrem Lajčákem jednali zejména o přípravě společného zasedání vlád České republiky a Slovenské republiky, které se uskuteční v září na Slovensku, o koordinaci postojů v rámci EU a V4 a také o spolupráci s Rakouskem. Důležitým tématem byla rovněž budoucnost Evropské unie a nadcházející summit EU, který se uskuteční 16. září 2016 v Bratislavě.

Po jednání s premiérem Sobotkou se slovenský ministr zahraničí Lajčák na Úřadě vlády zúčastnil druhého jednání pracovní skupiny pro otázku vystoupení Spojeného království z EU a pro řešení otázek spojených s budoucím směrováním EU, kterou vede státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza. Ministr Lajčák při té příležitosti představil pohled slovenského předsednictví na další jednání s Velkou Británií.

Na Ministerstvu zahraničních věcí následně ministr Lajčák vystoupil na poradě vedoucích zastupitelských úřadů České republiky v roli hlavního zahraničního hosta. Poradu v pondělí dopoledne zahájil svým úvodním projevem předseda vlády Bohuslav Sobotka.