Aktuálně

31. 8. 201611:42

Premiér Sobotka: Se začátkem nového školního roku se již potřetí během dvou let zvýší platy pracovníků ve školství

Vláda Bohuslava Sobotky už potřetí za poslední dva roky zvyšuje platy ve školství. Od 1. září 2016 stoupnou platy učitelů a nepedagogických pracovníků o 8 a 5 procent. Priority a změny, které přinese nový školní rok, představili dnes, 31. srpna 2016, předseda vlády ČR Bohuslav Sobotka a ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Kateřina Valachová.

V listopadu 2014 se zvýšily platy učitelů v rámci 3,5% růstu mezd všech státních zaměstnanců. V říjnu 2015 vláda zvýšila platy u pedagogů o 3,3 % a nepedagogických pracovníků o 3 %. V červnu letošního roku vláda odsouhlasila navýšení objemu platů učitelů od 1. září o 8 % a objemu platů nepedagogických pracovníků o 5 %. Platové tarify pak stoupnou o 6 % v případě pedagogických pracovníků a o 4 % u nepedagogických pracovníků.

V praxi to bude znamenat, že si začínající učitelé s praxí do 2 let v 11. platové třidě polepší cca až o 1100 Kč, déle sloužící pedagogové s praxí do 12 let pak až o cca 1500 Kč. Ostatní pracovníci ve školství, kteří zajištují chod školských zařízení, by si měli polepšit cca o 700 Kč. Zvednou se platy i učitelkám mateřských škol či asistentům pedagoga.

Vláda dlouhodobě upozorňuje na potřebu růstu platů ve školství a aktivně podniká kroky ke zlepšení této situace. Za své dvou a půl leté působení zvedla platy učitelů celkem o téměř 15 procent.

Oblast školství je pro současnou vládu prioritou, ve které činí kroky k nápravě situace, kterou způsobily minulé vlády, a klade důraz na kvalitní vysoké školství a podporu vědy a výzkumu.

Kabinetu premiéra Sobotky se podařila prosadit například novela zákona o vysokých školách, která zlepšila vnitřní a vnější hodnocení škol a zjednodušila akreditační řízení. Důležité je také zavádění kariérního systému s platností od roku 2018, který podpoří celoživotní profesní rozvoj učitelů a propojí ho se systémem odměňování. Dalším krokem je novela zákona, díky které nebudou pedagogičtí pracovníci účelově propouštěni na prázdniny. Úspěchem je také zákon o podpoře sportu, jehož cílem je zlepšení koordinace podpory sportu, zvýšení transparentnosti financování prostřednictvím zavedení rejstříku sportovních organizací a sportovců a podpora sportující mládeže. V letošním roce se podařilo navýšit finanční dotaci pro sport o 750 milionů korun na celkových 3,7 miliardy.

Rozvoj vzdělávání a školství je základním pilířem vládní politiky a cílem vlády je nadále pokračovat ve finanční stabilitě a zvyšování platů ve školství.