Aktuálně

5. 9. 201620:41

Zástupci parlamentních stran jednali ve Strakově akademii o budoucí reformě EU

Na Úřadu vlády se dnes 5. září 2016 na prvním ze série jednání setkali zástupci politických stran, aby diskutovali o situaci po britském referendu a o budoucí reformě EU. Širokou diskusi napříč politickým spektrem inicioval premiér Bohuslav Sobotka, který začátkem léta vyzval předsedy ostatních parlamentních stran k jednání o budoucnosti EU a nastavení vztahů s Velkou Británií.

Zástupci ČSSD, ANO, KDU-ČSL, KSČM, ODS a TOP 09 dnes diskutovali o přípravě summitu v Bratislavě ve formátu EU 27 (tedy bez Velké Británie), který se má zabývat budoucí reformou Evropské unie. Nominanti parlamentních stran zároveň jednali o možnostech nastavení nových vztahů s Velkou Británií. Státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza představil dosavadní činnost Pracovní skupiny pro brexit a reformu EU, na které se scházejí zástupci resortů a hospodářských a sociálních partnerů. Zástupci parlamentních stran poté prezentovali pozice svých stran.

V dialogu a informování o posledním vývoji v oblasti reformy EU a tzv. brexitu bude vláda pokračovat na dalších jednáních se zástupci politických stran.

Nominovaní zástupci politických stran: [1]

 


[1] Předseda vlády s nabídkou politického dialogu oslovil předsedy všech politických stran, které mají poslanecký klub v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR. Strana Úsvit – Národní Koalice svého zástupce nenominovala.