Aktuálně

12. 9. 201619:21

Vláda schválila mandát pro premiéra na páteční neformální summit v Bratislavě

Kabinet dnes schválil mandát pro předsedu vlády Bohuslava Sobotku na neformální summit členských zemí EU, který se uskuteční v pátek 16. září v Bratislavě.

Summit se uskuteční ve formátu 27 členských států, bez účasti Velké Británie, jejíž občané se v červnu vyslovili pro vystoupení své země z EU. Summit hlav států a předsedů vlád odstartuje diskusi o budoucnosti a dalším směřování EU. Pro Českou republiku jsou v této diskusi prioritní dvě oblasti – bezpečnost, a to jak vnitřní, tak vnější, a prosperita včetně znovunastartování konvergence mezi členskými státy.

V tématech vnitřní bezpečnosti, která zahrnují boj proti terorismu i zvládání migrační vlny, vláda dlouhodobě klade důraz na důslednou ochranu vnějších hranic schengenského prostoru a kontrolu toho, kdo do EU vstupuje. Jako další krok kupředu v oblasti bezpečnosti bude Česká republika prosazovat prohloubení obranné a bezpečnostní spolupráce. Za klíčovou pro budoucnost EU rovněž česká vláda považuje přibližování ekonomické úrovně jednotlivých členských států, které má být založeno na dobře fungujícím vnitřním trhu stojícím na čtyřech základních svobodách.