Aktuálně

14. 9. 201615:33

Premiér Sobotka telefonicky jednal s předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem

Předseda vlády Bohuslav Sobotka seznámil 14. září 2016 předsedu Evropské rady Donalda Tuska s prioritami české vlády před pátečním neformálním summitem v Bratislavě. Mezi ty patří především zajištění vnitřní i vnější bezpečnosti, obnova hospodářské a sociální prosperity a zachování jednoty EU.

Tématem telefonického hovoru byla příprava pátečního neformálního summitu v Bratislavě, který se bude věnovat diskusi o reformě EU. Premiér Sobotka předsedu Tuska informoval o českých prioritách v této debatě. Mezi ně patří bezpečnost, a to jak vnitřní, tak vnější, včetně posílení spolupráce v obranné a bezpečnostní oblasti. Druhým českým tématem je pak znovunastartování hospodářské a sociální konvergence mezi členskými státy, která se v důsledku finanční krize zastavila.

Za klíčové pro budoucnost evropské integrace označil předseda vlády soudržnost členských států a zvýšení důvěry občanů v EU. „Abychom mohli společně pracovat na posilování bezpečnosti, zajišťování prosperity a konkurenceschopnosti Unie, je nutné, abychom byli jednotní. Jen tak můžeme zvýšit důvěru občanů v EU a její instituce,“ uvedl předseda vlády Bohuslav Sobotka.

Neformální setkání 27 hlav států a předsedů vlád se uskuteční 16. září v Bratislavě. Bude se jednat o první zasedání v rámci procesu politické reflexe výsledků referenda o vystoupení Velké Británie z EU. Schůze by měla nastartovat diskuzi o dalším směřování EU, která by mohla být završena v březnu 2017 u příležitosti výročí podpisu Římských smluv.