Aktuálně

21. 9. 201611:53

Premiér Sobotka: Vláda pokračuje ve zvyšování platů zaměstnanců

Vláda pokračuje ve zvyšování platů, dnes jsme rozhodli o zvýšení tarifních platů vojáků, policistů, hasičů a dalších zaměstnanců ve státní správě o 4 % od 1. listopadu letošního roku. Již minulý týden vláda rozhodla o zvýšení platových tarifů lékařů a dalších zaměstnanců ve zdravotnictví, a to o 10 % od 1. ledna 2017. Opatření, které by mělo pomoci udržet mladé lékaře a sestry v České republice, se pozitivně dotkne přibližně 88 tisíc zaměstnanců. Od 1. září jsme rovněž zvýšili platy učitelů i nepedagogických pracovníků, objem platů se zvýšil o 8 a 5 %, tarifní složka pak vzrostla o 6 a 4 %.

Jsem rád, že dobré výsledky české ekonomiky vláda efektivně promítá i do kvality veřejných služeb a rovněž do vyšších příjmů zaměstnanců.

Naše vláda zvyšuje platy zaměstnanců pravidelně od začátku svého funkčního období. Za dva a půl roku vzrostly platy státních zaměstnanců už dvakrát, a to v listopadu 2014 o 3,5 % a v listopadu 2015 o 3 %. Zdravotníkům se navýšily platy vždy od ledna 2014, resp. 2015, a to pokaždé o 5 %. V letošním roce došlo k dalšímu navyšování mezd například u policistů o 3 %, v oblasti školství pak o 6 až 8 %.

Bohuslav Sobotka, předseda vlády ČR