Archiv zpráv minulých vlád

27. 9. 201614:45

Vicepremiér Bělobrádek v Libereckém kraji: S vědou se musí začít u nejmenších dětí

Místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace Pavel Bělobrádek navštívil v úterý 27. září 2016 Liberecký kraj, setkal se zde se zástupci univerzity, science centra a inovativních firem. Diskutoval s nimi o tom, jak zvýšit zájem o technické obory, nedostatek talentovaných uchazečů totiž trápí školy i podniky.

„Zájem o vědu a poznání musíme podporovat už u nejmenších dětí. Proto velmi oceňuji science centra jako je liberecká iQlandia, kde si děti mohou zábavnou formou vyzkoušet základní vědecké teorie a poučky v praxi,“ řekl po návštěvě centra popularizace vědy, výzkumu a přírodních věd vicepremiér Bělobrádek.

V Jablonci nad Nisou se pak místopředseda vlády setkal se zakladatelem společnosti Jablotron Daliborem Dědkem, jehož firma se zabývá zabezpečovacími a komunikačními systémy. Zároveň ale pro studenty středních a vysokých škol vyvinula ve spolupráci s Evropským centrem pro jaderný výzkum CERN a ČVUT v Praze unikátní pomůcku pro výuku jaderné fyziky. Digitální částicová kamera slouží pro demonstraci ionizujícího záření a analýzu radioaktivních zdrojů.

O podpoře vědy a výzkumu jednal vicepremiér také na Technické univerzitě Liberec. "Zástupce liberecké univerzity jsem seznámil s Národní politikou výzkumu, experimentálního vývoje a inovací na roky 2016 - 2020. Velká debata se vedla také o připravovaném hodnocení výzkumných organizací. Zástupce univerzity jsem ubezpečil, že se v nové metodice hodnocení 2017+ zaměříme především na kvalitu a nikoliv na kvantitu výzkumu a také podpoříme větší spolupráci soukromé a akademické sféry," řekl místopředseda vlády.

V Ralsku zavítal vicepremiér do firmy AUREL CZ, která vyvíjí bezpečnostní systémy automobilů. Ve zkušebních prostorách firmy se pak podíval na ukázkovou jízdu autonomních vozů.