Archiv zpráv minulých vlád

5. 10. 201612:32

Cenu Česká hlava získá genetik Forejt, schválila jej vláda

Národní cenu vlády Česká hlava za rok 2016 získá genetik Jiří Forejt. Jeho nominaci schválila na dnešním zasedání vláda. Nejvyšší české vědecké vyznamenání získá profesor Forejt za svůj celoživotní výzkum v oblasti myší genetiky.

Profesor Forejt je celosvětově uznávaným badatelem v oboru funkční genomiky. Před čtyřiceti lety objevil jako první na světě místo v genomu myši, které kontroluje neplodnost a účastní se vzniku nových druhů. Vytvořil také myší model, který má řadu společných rysů s Downovým syndromem, který pak slouží k dalšímu výzkumu,“ popsal důvody k udělení ceny místopředseda vlády pro vědu, výzkum a inovace a předseda vládní Rady pro výzkum, vývoj a inovace Pavel Bělobrádek. Na Cenu Česká hlava navrhla vládě profesora Forejta RVVI, vybrala jej z celkem osmi kandidátů.

Národní cena vlády Česká hlava se uděluje za mimořádné celoživotní výsledky v oblasti výzkumu a vývoje. S cenou je spojena odměna ve výši jeden milion korun. Česká hlava se uděluje od roku 2002.

 

Prof. MUDr. Jiří Forejt, DrSc. (1944) vystudoval Lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Hradci Králové a genetiku v Ústavu molekulární genetiky a na Univerzitě Karlově v Praze. Profesuru v oboru molekulární biologie a genetiky získal v roce 2006 na Přírodovědecké fakultě UK. V Ústavu molekulární genetiky Akademie věd ČR také od roku 1968 působí jako vědecký pracovník, od roku 1980 je vedoucí oddělení myší molekulární genetiky. Jako hostující profesor také působil na univerzitě v Princetonu. Je autorem nebo spoluautorem více než stovky odborných publikací, laureátem řady významných ocenění a členem mezinárodních vědeckých panelů.