Archiv zpráv minulých vlád

26. 10. 201613:49

Aktuálně.cz: Vláda odsouhlasila osvojování dětí pro homosexuální páry. Má jim zjednodušit každodenní život

Vláda chce umožnit osvojení partnerova biologického dítěte v homosexuálních párech. Ministři v pondělí schválili návrh novely zákona o registrovaném partnerství, která s tím počítá, informovala na Twitteru ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (ANO). O změně, která by poskytla větší právní jistotu dětem v registrovaných partnerstvích, se diskutuje několik let. Obdobný návrh obsahuje poslanecká novela, jejíž projednávání sněmovna po bouřlivé debatě v červenci přerušila.

Novelu vládě předložil ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiří Dienstbier (ČSSD) společně s ministrem spravedlnosti Robertem Pelikánem (ANO). Proti podobným návrhům se dlouhodobě staví vládní KDU-ČSL, která je zastáncem tradiční rodiny.

"Pro homosexuální páry to znamená především zjednodušení každodenního života. Například vyzvedávání dětí ze školky bez potřeby písemného povolení prvního partnera, nahlížení do zdravotnické dokumentace nebo právo na informace o zdravotním stavu dítěte. A v extrémním případě, pokud biologický rodič těžce onemocní nebo zemře, tak dítě nebude muset do ústavní péče, bude moci zůstat tam, kde doposud žilo," vysvětloval novinku po schválení vládou Dienstbier.

S původním návrhem, který by umožnil adoptovat partnerům dítě jejich protějšku, přišli zákonodárci předchozí sněmovny. Kvůli pádu vlády Petra Nečase (ODS) se ale předloha nestihla projednat. Novou verzi předložila skupina poslanců hned po nástupu vlády Bohuslava Sobotky (ČSSD) v roce 2014, vláda k ní nepřijala žádné stanovisko. Když se novela v červenci začala projednávat, vyvolala ostré spory mezi poslanci. Projednávání bylo přerušeno a zatím se na program jednání nevrátila.

Autoři ministerského návrhu poukazují na to, že partner biologického rodiče nemá vůči dítěti, které společně vychovávají, plnohodnotná práva a povinnosti. Nemá automaticky právo na informace o jeho zdravotním stavu ani právo na udržování kontaktu s dítětem po rozchodu nebo úmrtí biologického rodiče. Nemá vůči dítěti vyživovací povinnost.

Proces takzvaného přiosvojení by měl být stejný jako u osvojení druhým manželem, který není biologickým rodičem dítěte. "Novela se týká dětí, u nichž jeden z partnerů je rodičem dítěte, tedy dětí, které stejně již v daných rodinách žijí, ať už z předchozího vztahu, nebo z umělého oplodnění. Pro dítě jsou oba rodiče zpravidla sice rovnocenní, jenže vztah s druhým partnerem není nijak právně ošetřen," uvedl k návrhu Dienstbier.

...

Celý článek na: http://zpravy.aktualne.cz/domaci/vlada-chce-umoznit-osvojeni-ditete-u-homosexualnich-paru/r~cba736fa99de11e6871b0025900fea04/