Archiv zpráv minulých vlád

26. 10. 201616:57

Výbor pro institucionální zabezpečení rovnosti žen a mužů jednal o prosazování genderové rovnosti na úrovni krajské samosprávy

Ve středu 26. října 2016 se ve Strakově akademii uskutečnilo letos třetí zasedání Výboru pro institucionální zabezpečení rovnosti žen a mužů, který je zřízen při Radě vlády pro rovnost žen a mužů.

Výbor se zabýval mj. revizí zaměření činnosti jednolitých výborů Rady v návaznosti na oblasti agendy rovnosti žen a mužů. Konstatoval například, že v rámci činnosti výborů dosud nebyla důsledně řešena otázka rozdílného odměňování žen a mužů (tzv. gender pay gap). Česká republika přitom dlouhodobě patří k zemím Evropské unie, ve které jsou rozdíly v průměrných mzdách žen a mužů nejvyšší (aktuálně ženy v ČR vydělávají o 22 % méně než muži). Na tuto situaci by měl reagovat mj. nový projekt Ministerstva práce a sociálních věcí „22 % k rovnosti“.

Výbor se dále věnoval prosazování rovnosti žen a mužů na krajské úrovni. Poznatky Výboru ukazují, že úroveň pokrytí genderové agendy je na jednotlivých krajích různá. To potvrzují také každoroční výsledky soutěže „Úřad půl na půl“ organizované Ministerstvem vnitra. V této souvislosti doporučil Výbor prohloubení spolupráce mezi Úřadem vlády (odd. rovnosti žen a mužů) a krajskými úřady a sběr dat o situaci v oblasti rovnosti žen a mužů na krajské úrovni.

Výbor také diskutoval Standard genderového auditu a kvalifikační požadavky na auditorský tým. Dále Výbor doporučil prodloužit výzvu z Operačního programu Zaměstnanost zaměřenou na implementaci Vládní strategie pro rovnost žen a mužů v ČR na léta 2014 – 2020 i na příští rok. 

Příští jednání Výboru je plánováno na prosince 2016.