Aktuálně

2. 11. 201615:34

Vláda premiéra Bohuslava Sobotky podpořila programy energetických úspor

Kabinet předsedy vlády Bohuslava Sobotky na svém jednání 2. listopadu 2016 podpořil rozšíření programu Nová zelená úsporám na veřejné budovy. Vláda rovněž schválila program ENERG, který má podpořit financování energetických úspor malých a středních podniků. Dále kabinet odsouhlasil například pokrytí ztráty České exportní banky z rozpočtové rezervy a rozhodl o zaslání pětimilionové pomoci obyvatelům syrského Aleppa.

Rozšíření programu Nová zelená úsporám

V souladu se svým programovým prohlášením vláda podporuje energetické úspory domácností, podnikatelů i státu, a to prostřednictvím dalšího fungování programu Nová zelená úsporám. Dnes kabinet souhlasil s již v pořadí druhou změnou programu energetických úspor, díky které bude nově možné žádat o dotaci na zateplení veřejných budov.

Ministr životního prostředí na energetické úspory ve veřejném sektoru vyčlení prostředky ve výši 1,26 miliardy korun. Přehled požadavků, jejichž podpora povede k nižší energetické náročnosti staveb, předloží členové vlády, vedoucí ostatních ústředních správních úřadů a zřizovatelé veřejných výzkumných institucí do konce roku 2016.

Vedle rozšíření Nové zelené úsporám na veřejné budovy změna obnáší také více prostředků na úsporná opatření v bytových domech. Míra státní podpory se zvýší z 15–20 % způsobilých výdajů na 25–30 %. Tato změna se promítne i do snížení minimální míry vlastních zdrojů financování, které jsou po majitelích domů požadovány.

Energetické úspory podnikatelů

Ke snižování energetické spotřeby má vést i program ENERG, který se zaměřuje na malé a střední podniky na území hlavního města Prahy. Ty budou moci mezi roky 2016 a 2020 v rámci jedné kontinuální výzvy žádat o prostředky na snížení energetické náročnosti jejich činnosti nebo na využití energie z obnovitelných zdrojů.

Na program ENERG je vyčleněno téměř 130 milionů korun, které pocházejí z prodeje emisních povolenek za rok 2014. Úspory by měly prospět nejen životnímu prostředí a ochraně ovzduší, ale také mají podle schváleného dokumentu vést ke zvýšení konkurenceschopnosti malých a středních podniků.

Posílení kapitálu České exportní banky

Vláda schválila navýšení kapitálu České exportní banky, a. s. o 2,55 miliardy korun. Peníze jsou určené na pokrytí ztráty z úvěru, který Česká exportní banka poskytla na projekt stavby sibiřské elektrárny Poljarnaja.

Česká exportní banka kvůli tomuto neúspěšnému obchodnímu případu v loňském roce požádala o dotaci 3,82 miliardy korun. Vzhledem k tomu, že ve schváleném státním rozpočtu pro rok 2016 bylo k účelu pokrytí ztrát z provozování podpořeného financováním vyhrazeno jen 1,27 miliardy korun, vláda souhlasila s tím, že zbývající peníze budou vyčleněny z Vládní rozpočtové rezervy pro letošní rok.

Pomoc civilnímu obyvatelstvu v Aleppu

Vláda rovněž odsouhlasila poskytnutí peněžitého daru mezinárodní organizaci Caritas Internationalis. Celkem pět milionů korun bude využito na pomoc lidem v syrském Aleppu, kteří trpí krutým konfliktem v oblasti. Prostředky z peněžního daru ČR půjdou primárně na zdravotnickou podporu kliniky místní organizace Jesuit Refugee Service.

Vláda se dlouhodobě snaží ulehčit život obyvatel postižených válkou na Blízkém východě, což by mělo ve svém důsledku omezit důvody jejich migrace do Evropy. Do Aleppa směřuje také dalších pět milionů korun, které vláda vyčlenila v říjnu letošního roku z patnáctimilionového daru turecké vládě na pomoc Syřanům utíkajícím před válkou k turecké hranici. Desítky milionů korun v poslední době Česká republika zaslala například do uprchlických táborů v Jordánsku a iráckém Kurdistánu.

Kompletní výsledky jednání najdete na /cz/media-centrum/tiskove-zpravy/vysledky-jednani-vlady-2--listopadu-2016-150300/.