Archiv zpráv minulých vlád

11. 11. 201614:29

Ministr Dienstbier navštívil Domov péče o válečné veterány

Ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiří Dienstbier dnes - u příležitosti Mezinárodního dne válečných veteránů - navštívil Domov péče o válečné veterány v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) v Praze -Střešovicích.

Ministr Dienstbier navštívil Domov péče o válečné veterány

Ve svém krátkém projevu na úvod poděkoval přítomným veteránkám a veteránům za to, co udělali pro vlast a popřál jim hodně zdraví, dobré nálady a ještě spoustu let mezi námi.

Současně též poděkoval personálu za to, jak kvalitně a obětavě se o ty - dnes již více jak devadesátileté babičky a dědečky - starají, což je na těch seniorech vidět. Sami několikrát v neformální debatě s ministrem přiznávali, že jsou v Domově spokojení, líbí se jim tam a jsou šťastni.
Jeden z přítomných veteránů to po vojensku shrnul slovy: „Je nám tady dobře, to u Buzuluku bylo mnohem hůř…,“  za což se mu dostalo velkého potlesku od ostatních spolupacientů.

Ministr Dienstbier také válečným veteránům, kterých je v Domově péče celkem 47 (z toho 63 % žen), přivezl dárky v podobě dárkových košů a každé přítomné ženě předal osobně růži - a to nejen veteránkám, ale i zdravotním sestrám a dalším členkám ošetřovacího personálu.

U příležitosti připomenutí Dne válečných veteránů ministr Dienstbier již ve čtvrtek 10. 11. položil věnec u pomníku na Náměstí Svobody v Kladně společně s členy Československé obce legionářské. Vzpomínkové akce se účastnili mimo jiné i primátor města Milan Volf a Gabriela Havlůjová  ze Spolku pro zachování odkazu českého odboje, což je nové sdružení vzniklé ze zrušené  kladenské organizace Českého svazu bojovníků za svobodu (ČSBS).
Min. Dienstbier položil věnec u pomníku padlých v 1. světová válce na Náměstí Svobody v Kladně.jpg


Mezinárodní den válečných veteránů má připomenout 11. listopad 1915, kdy skončila 1. světová válka. Tento den je od roku 1926 slaven na celém světě. V ČR je od roku 2011 uváděn jako významný den. Na připomenutí tohoto dne je nošen v klopě stylizovaný vlčí mák. Znak vlčího máku je používán po celém světě jako symbolická vzpomínka  na padlé ve všech válkách světa.