Aktuálně

22. 11. 201617:20

Mezi důležité úkoly ministerstva zemědělství patří dokončit výplaty schválených podpor zemědělcům a prosadit vinohradnický zákon

Předseda vlády Bohuslav Sobotka přijal v úterý 22. listopadu 2016 na Úřadu vlády ministra zemědělství Mariana Jurečku. Tématem jejich jednání byl například boj se suchem, podpora zemědělcům a další splněné priority a budoucí závazky v resortu Ministerstva zemědělství.

„Jsem velmi rád, že se nám daří účinně prosazovat kroky a opatření, kterými podporujeme české zemědělce a stabilizujeme oblast zemědělství. Mezi důležitá úspěšná opatření patří zejména schválená dotační podpora zemědělcům, která jim vyrovnává výkyvy v cenách mléka a masa.
Podařilo se také učinit významné kroky v ochraně zemědělského půdního fondu, podpoře živočišné výroby a citlivých komodit. Přijali jsme rovněž koncepční a strategické řešení v boji se suchem.
Mezi důležité úkoly pro zbývající funkční období vlády patří zejména zajištění rychlé výplaty již schválených dotačních podpor zemědělcům, prosazení druhé fáze zelené nafty, dokončení legislativního procesu u vinohradnického zákona či zajištění efektivního čerpání peněz z fondů EU,“ uvedl premiér Bohuslav Sobotka.

Úkoly na zbývajících 11 měsíců pro ministra zemědělství Mariana Jurečku:   

  1. Dokončit výplaty podpor, které vláda schválila pro zemědělce v letošním roce. Všechny hlavní podpory by měly být vyplaceny nejpozději do konce ledna.
  2. Zajištění další fáze zelené nafty. Vláda schválila zelenou naftu i pro zemědělce s živočišnou výrobou, nyní musí být dokončen legislativní proces.
  3. Schválit a zavést do praxe vinohradnický zákon, který je nyní v Senátu. Zákon obsahuje řadu potřebných opatření pro boj proti pančování vína a nepoctivým prodejcům.
  4. Pokračování v krocích v rámci koncepce boje proti suchu. Důležitá je notifikace programů, které se týkají podpory pro pořizování závlah a pro jejich provoz pro zemědělce.
  5. Dořešení programů podpor u chovatelů skotu pro rok 2017.