Aktuálně

23. 11. 201613:27

Bohuslav Sobotka: Vláda schválila dotační program, který pomůže zvýšit kapacity škol v okolí Prahy

Dostupné a kvalitní školství je důležitou prioritou vlády. Jsem proto velmi rád, že vláda dnes schválila návrh ministryně školství Kateřiny Valachové na zřízení dotačního programu v objemu 1,66 miliardy korun, jehož cílem je navýšit kapacity v základních školách v okolí Prahy. Kritický stav kapacit v okolí hlavního města je dlouhodobý problém, s kterým dosud žádná z předchozích vlád nedokázala pohnout.

Nový dotační program, který jsme dnes schválili, bude zacílen na místa, kde je stav kapacity kritický. Mezi ně patří Rudná u Prahy, Jesenice, Psáry, Čelákovice, Říčany, Ondřejov (svazek obcí), Úvaly (svazek obcí) a také území svazku obcí Jenštejn, Podolanka a Přezletice.

Zároveň se rozšíří kapacity škol ve dvou pražských částech, kam rodiče dojíždějící za prací umísťují své děti – jde o Prahu 5 – Řeporyje a Prahu 18 – Čakovice.

V letech 2016 až 2023 na výstavbu škol a zvětšování jejich kapacit půjde 1,66 miliardy ze státního rozpočtu. Předpokladem je minimální výše spolufinancování ve výši 30 % v případě, kdy je žadatelem obec, popřípadě 15 %, pokud o dotaci požádá svazek obcí či jím zřizovaná školská právnická osoba.

Bohuslav Sobotka, předseda vlády ČR