Archiv zpráv minulých vlád

14. 11. 20169:56

České noviny.cz: Legislativní plány vlády se podle Dienstbiera dařilo naplňovat

Legislativní plán vlády se podle končícího ministra pro lidská práva a legislativu Jiřího Dienstbiera (ČSSD) dařilo plnit. Ve Sněmovně podle něj ale není vůle ke schválení některých předloh, třeba novely o veřejném ochránci práv, ačkoli koaliční shoda na nich je. Snahu projednat návrh Dienstbier nevidí u novely Ústavy upravující přímou volbu prezidenta. Déle než rok je v prvním čtení koaliční návrh o celostátní referendum, přitom "alespoň deklaračně má podporu i některých opozičních stran", uvedl ministr.

Dienstbier dnes bilancoval svou práci po schůzce se šéfy profesních komor, mimo jiné lékařů a advokátů. Ti vládu chválili za to, že po 20 letech existence komor byly tyto odborné společnosti zařazeny mezi organizace, které připomínkují přípravu nových předpisů. Protože se tak loni stalo i na přání premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD), Dienstbier i šéfové komor předpokládají, že spolupráce bude pokračovat. Celkem vláda k přípravě legislativy pozvala 11 profesních komor zřízených zákonem, například stavební inženýry, notáře, exekutory, architekty a veterináře.

Ve výčtu legislativních změn, které se mu nepodařilo prosadit, jmenoval Dienstbier novelu zákona o veřejném ochránci práv. "Tam budu rád, aby se schválily monitorovací mechanismus práv osob se zdravotním postižením a antidiskriminační žaloba ve veřejném zájmu," uvedl. Z pohledu sociálnědemokratických hodnost je podle něj nezbytné, aby taková úprava byla. Pomohla by sociálně slabým. Za zdržením předlohy vidí kritický postoj některých poslanců k ombudsmance Anně Šabatové. Návrh se podle něj neposuzuje věcně.

...

Celý článek na: http://www.ceskenoviny.cz/zpravy/legislativni-plany-vlady-se-podle-dienstbiera-darilo-naplnovat/1415735