Archiv zpráv minulých vlád

18. 11. 20169:57

Aktuálně.cz: Dienstbier: Pokud se ČSSD přikloní k Zemanovi, bude to její konec. Stát jako firmu řídit nelze

Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier, kterého se premiér Bohuslav Sobotka rozhodl odvolat, odpovídal odpovídal na otázky čtenářů Aktuálně.cz. Napsal jim, že příklon sociálních demokratů k prezidentu Miloši Zemanovi by znamenal konec strany. Dienstbier kritizoval vedení ČSSD i "pražskou mafii" nebo to, jak si vicepremiér Andrej Babiš představuje vedení státu.

Končící ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier odpovídal na otázky čtenářů Aktuálně.cz. Odmítl příklon ČSSD k prezidentu Miloši Zemanovi, vyzval vedení strany k většímu zapojení členské základny do rozhodování a kritizoval i recepty Babišova hnutí na řízení státu. 

Dienstbier stále věří, že z ČSSD se může stát moderní levicová strana, i když je k této myšlence skeptický. "Staly se věci, které této ambici příliš nenahrávají – čínské prohlášení, návrhy na osekávání listiny základních práv a svobod nebo návrhy na trestní postih za vyjádření názoru na hlavu státu," napsal. Rovněž zdůraznil, že pro sociální demokracii by byl konec, kdyby se přiklonila k prezidentu Miloši Zemanovi. "Pokud by se přiklonila ČSSD jako celek k Zemanovu krajně pravicovému populismu, tak by to byl její konec," varoval.

Sociálním demokratům podle něj také výrazně uškodila netransparentní policejní reorganizace. "Ta umožnila Babišovi odskočit od věcné politické debaty k antisystémovému střetu – kritice zavedených politických stran," poznamenal Dientsbier s tím, že desetiprocentní ztrátu na ANO se ČSSD nedaří dohnat.

...

Celý článek na: https://zpravy.aktualne.cz/domaci/odstavila-ho-prazska-mafie-nebo-slabe-vysledky-ptejte-se-jir/r~6babb996ac1d11e6a16a0025900fea04/