Aktuálně

28. 11. 201617:29

Vláda schválila posílení kybernetické bezpečnosti České republiky

Vláda Bohuslava Sobotky na svém jednání 28. listopadu 2016 schválila návrh na rozšíření kapacit Národního centra kybernetické bezpečnosti, finanční příspěvky pro Bulharsko a Jordánsko, které oběma zemím pomohou lépe zvládat migrační krizi, či navýšení příspěvku na kosmické programy ESA. Dále vláda přijala Národní strategii elektronického zdravotnictví na období 2016–2020. Na programu jednání byla také informace o aktuálním stavu přípravy elektronické evidence tržeb.

Rozvoj Národního centra kybernetické bezpečnosti

Vláda pokračuje v posilování ochrany před kybernetickými hrozbami. Dnes schválila významné rozšíření kapacit a schopností Národního centra kybernetické bezpečnosti Národního bezpečnostního úřadu.

Kybernetické centrum nově získá budovu na místě části původních vojenských kasáren v Brně – Černých polích. Ta by měla nabídnout kapacitu až pro 400 zaměstnanců.

Národní centrum kybernetické bezpečnosti řeší ochranu informačních systémů před kybernetickými útoky – v případě bezpečnostního incidentu se zaměřuje na jeho detekci, analýzu a adekvátní reakci. Jeho podporou vláda naplňuje akční plán Národní strategie kybernetické bezpečnosti pro roky 2015–2020, která byla schválena v únoru 2015. Na minulém jednání rovněž kabinet podpořil novelu zákona o kybernetické bezpečnosti, která rozšiřuje škálu poskytovatelů IT služeb spadajících pod zákon.

Elektronizace zdravotnictví

V souladu s koaličními principy budování eGovernmentu vláda schválila Národní strategii elektronického zdravotnictví ČR za období 2016-2020. Promyšlená elektronizace zdravotnictví by měla do budoucna přinést výrazné úspory ve spotřebě léčiv i času zdravotnického personálu, ale také znatelně komfortnější komunikaci pacienta s lékaři.

Pacienti by se díky centrálním databázím měli vyhnout duplicitním ošetřením nebo času zbytečně strávenému v čekárnách.

Základní implementační plán s konkrétními opatřeními bude předložen do konce roku 2016. Jedná se o další krok, kterým vláda chce zkvalitnit veřejné služby cestou elektronizace. Zvlášť podstatná je oblast státní správy, pro kterou byla v září 2016 představena Iniciativa 2020. Ta by měla do roku 2020 dostat Českou republiku na dvacátou či lepší příčku v mezinárodních srovnáních fungování eGovernmentu.

Více informací o elektronizaci zdravotnictví naleznete v podrobné tiskové zprávě.

Příspěvky na řešení uprchlické krize

Vláda zároveň nezapomíná na migrační pohyby a humanitární krizi, která se odehrává v současné Sýrii. Na zasedání vlády její členové odsouhlasili finanční příspěvky, které pomohou dvěma zemím lépe zvládat počty běženců.

První příspěvek v hodnotě dvacet milionů půjde Bulharsku na posílení systému řízení ochrany hranic a bulharského migračního a azylového systému pro případ, že by došlo k dalšímu náporu přes Turecko a Balkán.

Druhý dar, v hodnotě 10 milionů korun, bude poskytnut Jordánsku, které je jednou z nejvíce zasažených zemí syrskou uprchlickou a humanitární krizí. V současnosti se na jordánském území nachází přes 1,3 milionu syrských uprchlíků. Mnoho z nich na místě žije roky bez vyhlídky, že se v blízké době budou moci vrátit domů.

Česká republika dlouhodobě usiluje o řešení migrační krize v zemích původu a pomáhá partnerům, u nichž se oproti ČR nacházejí významné počty uprchlíků. V srpnu vyhradila 40 milionů korun na zlepšení životních podmínek obyvatel uprchlického tábora Azraq na severu Jordánska. Dále jsme například zajistili prostředky na elektrifikaci uprchlického tábora v jordánském Zátarí či na rozšíření kapacit uprchlického tábora Ashti v iráckém Kurdistánu.

Pomoc zahrnuje i konkrétní účast českých policistů v zahraničí. V červenci 2016 vláda rozhodla o pokračování zahraničních misí ve státech na takzvané balkánské trase – Česká republika již poněkolikáté vyslala celkem 90 policistů k ochraně hranic Makedonie a Maďarska.

Podpora kosmického výzkumu

Vláda vyslovila souhlas s větším zapojením do evropského kosmického programu. V rámci Zprávy o průběžném hodnocení plnění Národního kosmického plánu 2014–2019 schválil kabinet navýšení ročního příspěvku pro programy Evropské kosmické agentury (ESA) o 245 milionů korun.

Vyšší investice by měly prospět českým firmám i vědeckým institucím – budou se moci více zapojit do vývoje a následné výroby součástek a systémů špičkových technologií. Jedná se například o oblast družicové navigace, pozorování země, telekomunikaci nebo vývoj a výrobu nosných raket.

Vedle podpory konkurenceschopnosti českých firem a akademického prostředí by vyšší příspěvky měly pomoci zvýšit prestiž České republiky jako intelektuálně schopné a inovativní země

Na jednání vlády také proběhla diskuze k aktuálnímu stavu přípravy elektronické evidence tržeb.

Kompletní výsledky jednání najdete na /cz/media-centrum/tiskove-zpravy/vysledky-jednani-vlady-28-listopadu-2016-151208/