Aktuálně

29. 11. 201620:05

Premiér Sobotka: Úkolem ministra Stropnického je pokračovat ve zvyšování výdajů na obranu a zintenzivnit práce na modernizaci armády

Předseda vlády Bohuslav Sobotka dnes vyhodnocoval dosavadní práci ministra obrany Martina Stropnického. Premiér společně s ministrem diskutovali rovněž o úkolech ministerstva pro zbývající funkční období vlády. Mezi hlavní priority patří pokračovat v navyšování financí na armádu, personálně posílit stav Armády ČR i modernizovat zbrojní vybavení vojáků.

„Zlepšování situace v oblasti obrany a zajištění ochrany státu, občanů i plnění spojeneckých závazků patří od začátku fungování vlády mezi klíčové priority naší vlády. Během tří let se nám podařilo navýšit rozpočet obrany o více než 10 miliard korun, zatímco v roce 2014 jsme pracovali s rozpočtem 41 miliard, v roce 2017 má stoupnout už na 52,5 miliardy korun. Stejně tak se intenzivně věnujeme zlepšování odměňování a pracovních podmínek vojáků a pracovníků v obraně. Naše vláda zajišťuje pravidelné zvyšování výdajů na armádu, dlouhodobým cílem je dosáhnout výdajů v objemu 1,4 % HDP v roce 2020. Jedním z důležitých úkolů pro ministra Stropnického je proto ve zvyšování výdajů pokračovat i při přípravě rozpočtu obrany na rok 2018. Stejně důležité je zintenzivnit práci v resortu na akvizicích a modernizačních projektech v rámci vybavení pro vojáky,“ uvedl po dnešní bilanční schůzce s ministrem předseda vlády Bohuslav Sobotka.

Úkoly pro ministra obrany Martina Stropnického v nadcházejícím období

  1. Pokračovat ve zvyšování výdajů na obranu. Je nutné zajistit přípravu rozpočtu Ministerstva obrany na rok 2018 a rozpočtového výhledu na roky 2019 a 2020. Ministerstvo by mělo garantovat, že v rámci rozpočtového výhledu bude splněn závazek vlády na navýšení obranných výdajů v České republice na 1,4 % HDP v roce 2020.
  2. Pokračovat v působení českých vojáků v zahraničních misích, zejména pak v Afghánistánu, Mali, na Sinaji a v dalších zemích. Premiér Sobotka zároveň ocenil profesionální práci české armády v zahraničí. Česká republika je také velmi aktivní v boji proti takzvanému Islámskému státu.
  3. Zapojení české armády do rotační výcvikové aktivity Visegrádské čtyřky v Pobaltí, konkrétně v Litvě.
  4. Pokračovat v náboru do Armády ČR. Do konce roku 2017 by mělo přijít do armády zhruba 1 500 nových vojáků. Celkový počet by měl přesáhnout 24 500 příslušníků armády.
  5. Pokračovat v akvizicích, vyzbrojování a modernizaci vybavení armády.
  6. Další revitalizace nemovité vojenské struktury tak, aby vojenská struktura byla efektivně rozložena po celé republice.

Předseda vlády Bohuslav Sobotka se ještě tento týden setká s ministrem vnitra Milanem Chovancem, ministrem životního prostředí Richardem Brabcem a vicepremiérem pro vědu, výzkum a inovace Pavlem Bělobrádkem.