Aktuálně

1. 12. 201619:15

Premiér Sobotka: Vládě se daří dosahovat ekonomického růstu i zlepšení hospodaření státu, nezaměstnanost je nejnižší v EU

Hospodářská politika vlády dosahuje po téměř třech letech fungování koalice výborných ekonomických a rozpočtových výsledků. Vykázaný přebytek rozpočtu tak představuje, stejně jako na konci předchozích 10 měsíců, nejlepší výsledek hospodaření státního rozpočtu od roku 1993 a dosáhl 55,5 mld. Kč.

Významný je především vzestup celostátních daňových příjmů o 8,2 % dokumentující pokračující ekonomický růst, který se promítá i do růstu mezd zaměstnanců v podnikatelské sféře, a efektivnější výběr daní. Zlepšení výsledků rozpočtu je výsledkem úspěšné prorůstové politiky vlády a důrazu na lepší výběr daní. Meziroční růst ovlivnily mimo jiné rostoucí domácí spotřeba, efektivnější činnost Finanční správy či daně z příjmů firem. Nezanedbatelný vliv má také zvýšení platů zaměstnanců ve veřejném sektoru a nízká úroveň nezaměstnanosti.

Dnes zveřejněná data Českého statistického úřadu jsou pozitivním dokladem toho, že hospodářská politika vlády zaměřená na podporu růstu a tvorby pracovních míst přináší své výsledky.  Obecná míra nezaměstnanosti se v říjnu opět snížila na vynikající hodnotu 3,9 %, a byla tak o 0,1 % nižší než v září a o 0,8 % nižší než ve stejném období před rokem. Počet zaměstnaných dosáhl opět rekordně vyšších hodnot – vzrostl o 5 032 osob a míra zaměstnanosti v ČR opět mírně vzrostla na 72,4 %, což je o 1,8 % více než před rokem. Tyto výsledky vývoje na trhu práce, které jsou špičkové i v rámci Evropské unie, jsou dokladem vynikající výkonnosti naší ekonomiky, která si udržuje solidní tempo růstu, a práci se tak daří najít čím dál většímu počtu lidí. Tomu odpovídá i celkový růst životní úrovně, spotřeby domácností, důvěry v budoucnost tuzemské ekonomiky a v neposlední řadě též vývoj příjmů státního rozpočtu.

Jsem přesvědčen, že kromě příznivé ekonomické situace ve světě, která významně pomáhá českému exportu, se na tomto vývoji podílí i vláda. Podařilo se nám těchto výsledků dosáhnout prostřednictvím podpory investic, exportu, posílení příjmů domácností, úspěšným čerpáním evropských fondů a dalších opatření, která nastartovala a dále podporují dynamický ekonomický růst v Česku. V této politice hodláme i nadále pokračovat a prosazujeme ji i v současně projednávaném návrhu státního rozpočtu na rok 2017.

Bohuslav Sobotka, předseda vlády ČR