Aktuálně

6. 12. 201613:57

Premiér Sobotka: Hlavním úkolem Úřadu práce je snížit počet dlouhodobě nezaměstnaných

Předseda vlády ČR Bohuslav Sobotka navštívil v úterý 6. prosince 2016 Generální ředitelství Úřadu práce ČR. Spolu s ministryní práce a sociální věcí Michaelou Marksovou a vedením Úřadu práce jednal především o aktivní politice zaměstnanosti a opatřeních ke snížení počtu dlouhodobě nezaměstnaných.

Úřadu práce se daří snižovat počet nezaměstnaných, kteří jsou v evidenci déle než 12 měsíců. Jejich podíl mezi nezaměstnanými letos v říjnu klesl oproti říjnu 2014, kdy dosahoval 45,9 %, na 40,9 %. Celkově klesá nezaměstnanost a naopak se navyšuje počet volných pracovních míst.

„Máme nejnižší nezaměstnanost z celé Evropské unie. To je výsledkem dobré kondice české ekonomiky, ke které přispěla úspěšná hospodářská politika naší vlády. Navzdory nízké nezaměstnanosti je v evidenci Úřadu práce stále ještě 366 tisíc lidí. Musíme využít dobré kondice naší ekonomiky a dostat co nejvíce z těchto lidí zpátky na trh práce. Na to se nyní musí Ministerstvo práce a sociálních věcí prioritně soustředit a k aktivizaci nezaměstnaných použít všechny dostupné nástroje, včetně kontrolní činnosti. Pomoci může také novinka v podobě příspěvku na dojíždění pro dlouhodobě nezaměstnané. Minimální mzda začíná mít konečně po 3 letech soustavného zvyšování motivační roli, její růst ale musí dále pokračovat,“ uvedl předseda vlády Bohuslav Sobotka.

Vláda premiéra Sobotky se zavázala ve svém programovém prohlášení ke stabilizaci Úřadu práce, který zdědila v dezolátním stavu. Schválila postupně navýšení počtu systemizovaných míst, což umožnilo mimo jiné intenzivnější a individuální práci s klienty a efektivnější fungování kontroly vyplácených dávek.

Mezi dalšími opatřeními, které vláda prosadila na podporu zaměstnanosti, je navýšení minimální mzdy, příspěvek na podporu regionální mobility při přestěhování a dojíždění za prací či investiční pobídky na vytváření nových pracovních míst a rekvalifikace.

Poslanecká sněmovna nyní projednává novelu zákona o zaměstnanosti, která mimo jiné upravuje agenturní zaměstnávání, či novelu zákona o pomoci v hmotné nouzi. Do budoucna se také plánuje další elektronizace činností Úřadu práce.