Aktuálně

13. 12. 201619:21

Sobotka: Úkoly pro ministra financí Babiše jsou připravit rozpočet na rok 2018, pomoci zrychlit čerpání evropských fondů či řešit situaci v ČEB a EGAP

Premiér Bohuslav Sobotka ve středu 13. prosince 2016 jednáním s místopředsedou vlády a ministrem financí Andrejem Babišem uzavřel bilanční schůzky se členy vlády. Premiér s ministrem financí bilancoval práci resortu a probíral důležité úkoly, které by měl Andrej Babiš ve vládě dokončit. Mezi ně patří čerpání evropských fondů, řízení a kontrola veřejných financí či aktivní řešení situace v ČEB a EGAP.

Na dnešním vyhodnocování splněných úkolů Ministerstva financí jsem ocenil především fakt, že se naší vládě podařilo nastartovat hospodářský růst a díky dobré rozpočtové politice stimulovat nové investice, ekonomiku i zaměstnanost. Prosadili jsme řadu konkrétních opatření v boji proti daňovým únikům, ať už jde o Daňovou kobru, prokazování původu majetku, kontrolní hlášení u DPH či systém elektronické evidence tržeb. Daří se nám také postupně snižovat deficit státního rozpočtu. MF se povedlo prosadit novou regulaci hazardu a také přísnější regulaci spotřebitelských úvěrů.


Mezi důležité úkoly, které by měl ministr Babiš dokončit, patří příprava státního rozpočtu na rok 2018, který bude dál stimulovat hospodářský růst, navyšovat mzdy a zajistí dobré podmínky pro čerpání fondů EU. Dále je potřeba aktivně řešit problémy EGAP a ČEB či dokončit rozdělané zákony, například zákon o řízení a kontrole veřejných financí,“ uvedl předseda vlády Bohuslav Sobotka.

Úkoly pro ministra financí Andreje Babiše:

1. Příprava návrhu státního rozpočtu na rok 2018.
2. Zrychlení čerpání evropských fondů. V příštím roce je nutné udělat všechny potřebné kroky k maximálnímu zefektivnění a zrychlení čerpání prostředků z fondů Evropské unie.
3. Zpřesnění pravidel pro dotační řízení, čímž by vláda reagovala na rozhodnutí Nejvyššího správního soudu. Do budoucna je nutné nastavit pevná pravidla pro čerpání dotací, která by nemohla být zpochybňována. Ministerstvo financí by mělo v krátkém čase předložit vládě novelu zákona o rozpočtových pravidlech.
4. Prosazení zákona o řízení a kontrole veřejných financí.
5. Řešení problémů v EGAPu a ČEBu, které naše vláda zdědila po předchozích vládách.