Aktuálně

21. 12. 201610:53

10 hlavních priorit předsedy vlády Bohuslava Sobotky pro rok 2017

Předseda vlády Bohuslav Sobotka ve středu 21. prosince 2016 představil deset hlavních úkolů, které chce vláda ve zbytku jejího mandátu v roce 2017 prosadit a dokončit. Patří mezi ně čerpání finančních prostředků z fondů EU, započetí stavebních prací u klíčových dopravních staveb, prosazení zákona o sociálním bydlení, dokončení legislativního procesu u zákona o valorizaci plateb za státní pojištěnce, pokračování ve zvyšování minimální mzdy a ve zvyšování platů ve veřejném sektoru. Premiér Sobotka dnes zároveň zhodnotil práci a splněné úkoly, které se podařilo vládě splnit v roce 2016.

„Koaliční vláda, kterou se nám daří už tři roky držet pohromadě, přinesla naší zemi politickou stabilitu, hospodářský růst a postupně zlepšuje životní úroveň občanů. Vládě zbývá ještě 10 měsíců do konce funkčního období. Nesmíme ztratit energii a tempo a musíme naplno využít čas pro dokončení vládní práce ve prospěch občanů a naší země. Mezi klíčové priority patří jednoznačně čerpání peněz z evropských fondů. Rok 2017 bude pro čerpání prostředků v rámci nového plánovacího období 2014–2020 naprosto zásadní a jde o náš hospodářský růst, pracovní místa a modernizaci. Další prioritou je zahájení klíčových dopravních staveb, jako je například D11, D35, D6 a D3. Nezbytné bude také prosadit zákon o sociálním bydlení, dokončit proces u zákona o valorizaci plateb za státní pojištěnce. Prioritu vidím také ve zvyšování minimální mzdy a ve zvyšování platů ve veřejném sektoru, a tím zároveň zvyšování životní úrovně,“ uvedl předseda vlády Bohuslav Sobotka.

10 klíčových priorit předsedy vlády pro rok 2017:

Předseda vlády dnes také bilancoval práci vlády a splněné závazky za rok 2016. Patří mezi ně zvyšování bezpečnosti občanů ČR v podobě postupného navyšování výdajů Ministerstva vnitra a Ministerstva obrany včetně navyšování počtu příslušníků bezpečnostních složek a jejich platového ohodnocení. Vláda Bohuslava Sobotky rovněž kladla důraz na sociální oblast. Daří se zvyšovat důchody, zvýšila se také u rodin sleva na dani na druhé a další dítě. Zvýšil se rovněž příspěvek na péči o 10 %. Vláda také zvyšuje platy ve veřejném sektoru, například u hasičů, policistů, vojáků, učitelů a lékařského personálu. Vládní kabinet aktivně bojuje s šedou ekonomikou zavedením elektronické evidence tržeb a zákonem o prokazování původu majetku. Současná vláda kladla v roce 2016 důraz na vzdělání, kdy nabyl účinnosti školský zákon, rekordně zvýšila výdaje na vědu, výzkum a sport.

Hlavní splněné závazky vlády v roce 2016:

1) Bezpečnost

2) Sociální oblast

3) Zvyšování platů

4) Boj s šedou ekonomikou

5) Lepší vzdělávání