Aktuálně

9. 1. 201711:14

Bohuslav Sobotka: Vláda si připomněla odvahu signatářů Charty 77 a přihlásila se k jejich odkazu boje za lidská práva a demokracii

Vláda si dnes připomněla odvahu signatářů Prohlášení Charty 77, kteří nenechali normalizační režim zadusit jejich morální standardy a vyslovili se pro obhajobu lidských a občanských práv v tehdejším Československu. Ochotu chartistů vyjádřit občanský postoj a schopnost postavit se za práva svých spoluobčanů navzdory všeobecné nepřízni bychom měli mít na paměti i v současnosti.

Vláda se proto svým dnešním prohlášením přihlásila k tradici zápasu o demokracii a odkazu Charty 77 jako klíčového občanského hnutí moderních českých dějin.

Když bylo před čtyřiceti lety, přesně 6. ledna 1977, zveřejněno Prohlášení Charty 77, málokdo mohl odhadnout jeho historický význam pro obnovu demokracie v naší zemi. Režim se snažil projevy disentu uhasit v počátcích, signatáře policejně pronásledoval a spustil proti nim nenávistnou kampaň. Situace došla tak daleko, že 13. března 1977 v důsledku perzekuce zemřel mluvčí Charty 77 Jan Patočka. Tyto události však hnutí nerozložily, ale podnítily další stovky občanů, aby se proti bezpráví ozvali a svůj podpis pod nelehce šířené Prohlášení Charty 77 připojili.

Přestože fungování našeho současného demokratického státu není bezchybné a mohli bychom si přát, aby něco fungovalo rychleji a lépe a něčemu aby se politici raději nevěnovali vůbec, je česká demokracie zárukou, že stát bude i nadále prosazovat respekt k lidským právům a k lidské důstojnosti. K tomu myšlenky reprezentované Chartou 77 a jejich odraz v občanské společnosti, která je ve veřejném prostoru stále aktivnější, významně přispívají.

Bohuslav Sobotka, předseda vlády ČR

Prohlášení vlády České republiky ke 40. výročí zveřejnění Prohlášení Charty