Aktuálně

9. 1. 201716:39

Vláda přijala prohlášení k 40. výročí Charty 77 a schválila projekt oživení znevýhodněných krajů

Vláda premiéra Bohuslava Sobotky přijala na prvním letošním jednání v pondělí 9. ledna prohlášení k 40. výročí vzniku Prohlášení Charty 77. Dále vláda podpořila Strategický rámec hospodářské restrukturalizace Ústeckého, Moravskoslezského a Karlovarského kraje a v zájmu dalšího rozvoje krajů schválila i výběr nových lokalit pro státem podpořené průmyslové zóny.

Prohlášení k 40. výročí Charty 77

Vláda na úvod jednání schválila text, kterým se hlásí k odkazu Charty 77. Zároveň v prohlášení uctila všechny oběti represí normalizačního režimu vůči nezávislým občanským iniciativám a jejich sympatizantům.

Ochotu chartistů vyjádřit občanský postoj a schopnost postavit se za práva svých spoluobčanů navzdory všeobecné nepřízni bychom měli mít na paměti i v současnosti,“ uvedl premiér Bohuslav Sobotka.

Prohlášení Charty 77 bylo zveřejněno 6. ledna 1977. Nejprve ho podepsalo 241 československých občanů, ovšem po tvrdé reakci režimu, která vedla i ke smrti filosofa a mluvčího Charty 77 Jana Patočky v březnu 1977, svůj podpis připojily další stovky lidí.

„Přestože fungování našeho současného demokratického státu není bezchybné a mohli bychom si přát, aby něco fungovalo rychleji a lépe a něčemu aby se politici raději nevěnovali vůbec, je česká demokracie zárukou, že stát bude i nadále prosazovat respekt k lidským právům a k lidské důstojnosti. K tomu myšlenky reprezentované Chartou 77 a jejich odraz v občanské společnosti, která je ve veřejném prostoru stále aktivnější, významně přispívají,“ upozornil předseda vlády.

Prohlášení vlády k výročí Charty 77 si lze přečíst na stránkách vlády.

Pomoc strukturálně postiženým regionům

Kabinet schválil strategický plán, který má zajistit lepší podmínky pro život ve třech strukturálně postižených regionech České republiky. Oživení se konkrétně bude týkat Ústeckého, Moravskoslezského a Karlovarského kraje.

Inspirací pro vytvoření restrukturalizační strategie byly obdobné strategie, které výrazně přispěly k hospodářské proměně průmyslového Porúří v Německu. „Po promyšlené proměně se z industriálního a šedého regionu stala atraktivní část Německa s vysokou zaměstnaností a čistým ovzduším,“ řekl předseda vlády Sobotka.

Více informací o projektu restrukturalizace si můžete přečíst v detailní tiskové zprávě či na stránkách http://restartregionu.cz.

Nové průmyslové zóny

Vláda se shodla na výběru lokalit pro nové průmyslové zóny, jejichž výstavbu stát finančně podpoří.

Schválený návrh počítá s realizací průmyslových zón ve třech lokalitách. Jedná se o Cheb II v Karlovarském kraji, Veselí nad Moravou v Jihomoravském kraji a Moravské Budějovice v kraji Vysočina. Konkrétně tyto tři lokality byly po mezirezortních diskuzích vybrány, aby nedošlo k zastavování hodnotné zemědělské půdy.

Návrh reaguje na opatření údajů CzechInvestu, podle nichž jsou stávající průmyslové zóny v České republice zaplněné z 82 %. To podle argumentace Ministerstva průmyslu a obchodu může odradit podniky, které váhají mezi investováním v České republice a jiné zemi.

Více informací o výběru průmyslových zón v tiskové zprávě Ministerstva průmyslu a obchodu.


Kompletní výsledky jednání najdete na /cz/media-centrum/tiskove-zpravy/vysledky-jednani-vlady-9--ledna-2017-152465/.